Novosti

Porodica iz Istre proizvodi najskuplji začin na svijetu, za gram treba 200 cvjetova


Šafran nazivaju i crvenim zlatom, a vjeruje se da je prvi put otkriven u Grčkoj i uzgaja se hiljadama godina za upotrebu kao začin, boja, pa i lijek. Šafran dolazi iz roda crocus sativus, cvjetnice iz porodice perunika sa svjetloljubičastim laticama koja je također poznata kao jesenski šafran.

Svaki cvijet daje samo nekoliko cijenjenih, grimizno-crvenih niti koje se ručno beru i zatim suše. Porijeklom je iz jugozapadne Azije, preferira suhu, polusušnu klimu. Danas je Iran vodeći svjetski proizvođač šafrana, ali se začin također uzgaja u Afganistanu, Grčkoj, Maroku i Indiji. Ali i u Istri.

OPG Černjeka iz Istre

U malom istarskom selu Škropeti porodica Černjeka proizvodi šafran. 

Lukovica šafrana, ovisno o veličini, daje od tri do pet cvjetova, a za dobivanje jednog grama začina potrebno je od 150 do 200 cvjetova koji se ubiru ručno. Svaki cvijet ima tri tanke crvenkaste niti koje su zapravo ono što od cvijeta želite. 

“U jednom danu dva puta morate uzeti isti cvijet u ruke, jednom kada ga uberete, drugi put za stolom kada odvajate stigme, i odmah ih treba posušiti. Tajna visoke cijene ovog začina je između ostalog i u puno sati rada. Ručnog. Ako kažemo da smo lani proizveli 500 grama suhog začina, onda je to nekome tko proizvodi jabuke doista nemjerljivo. Budući da nisam u sustavu PDV-a jer mi je to dodatna djelatnost, cijena je 16 eura za jedan gram. Ukoliko su manje količine, tu je i ambalaža, kao i sati pakiranja i vaganje koje mora biti precizno, na vagi za zlato, tako da je pola grama 8.50 eura, a 0.25 grama 4.50 eura”, kaže Ester Černjeka za Glas Istre.