Lifestyle

Kad ste ih posljednji put vidjeli?


Pitamo vas i pozivamo da promovišemo znanje o karcinomu dojke

“Kad ste ih posljednji put vidjeli?” nije samo pitanje, već i snažna poruka koja se krije iza nove kampanje posvećene podizanju svijesti o karcinomu dojke.

U vrevi svakodnevnice, zaboravljamo koliko je bitno posvetiti pažnju važnim stvarima, kao što su zdravlje i blagostanje naših najdražih. S rastućim brojem slučajeva karcinoma dojke, postaje jasno koliko je važno biti svjestan, edukovan i proaktivno djelovati. Zato zastanimo na trenutak i preispitajmo se. Kada smo posljednji put otišli na pregled?

Kampanja “Kad ste ih posljednji put vidjeli?” nije samo još jedan apel na prevenciju. To je priča o povezivanju iza koje kao glavni pokretači stoje muškarci. Oni igraju važnu ulogu kao podrška i motivacija. Kad muškarac podrži ženu – bilo kao otac, brat, sin, prijatelj ili partner – ona se osjeća snažnijom, voljenijom i motivisanijom za borbu.

Tomislav Cvitanušić, alpinista, triatlonac, ironman i motivacioni govornik, čovjek koji je ove godine osvojio Mount Everest, jedan je od poznatih muškaraca koji su pružili podršku ovoj kampanji. Sa nama je podijelio svoje razloge zašto je odlučio stati u prve redove ove borbe.

“Znate li da je procenat uspješnosti žena pri usponu na Mount Everest veći nego muškaraca? Njihova snaga volje pomjera planine, ali one često nemaju vremena za ono najvažnije – svoje zdravlje! Kao što ja redovno provjeravam svoju opremu prije odlaska na svaku ekspediciju, važno je da redovno provjeravamo i svoje zdravlje i ohrabrujemo žene oko sebe da odlaze na redovne preglede. Karcinom dojke ne bira, ali nije nepobjediv! Uzmi stvar u svoje ruke”, poručuje Cvitanušić.

Kao društvo, trebamo prepoznati ulogu koju svaki pojedinac igra u ovoj borbi. Svaka osoba koja se edukuje, svaki samopregled, svaka mamografija, svaki razgovor sa stručnjakom pa i svaki informativni letak koji uzmete i pročitate – sve to čini razliku.

Zamislite samo koliko bi se života moglo spasiti kada bismo svi bili posvećeniji prevenciji. Koliko majki, sestara, supruga i kćerki bi moglo duže uživati u zagrljajima svojih najdražih?

S tim ciljem na web stranici www.karcinomdojke.ba možete pronaći važne informacije o ovoj bolesti, kao i domaće stručnjake iz oblasti onkologije dok govore o faktorima rizika, načinima da napravimo pozitivne promjene, kao i dijagnosticiranju i liječenju karcinoma dojke. Saznajemo i kako teče napredak u ovoj grani medicine, koji su aktuelni trendovi, a koji izazovi. Poručuju nam i da je povjerenje na relaciji ljekar-pacijent izuzetno važno za proces liječenja, kao i uključivanje cijele društvene zajednice i osiguravanje dostupnosti novih terapijskih opcija.

Ovo je tema kojoj svi možemo doprinijeti, svojim angažmanom, riječima i djelima. Neka naša djela budu inspiracija drugima, jer zajedno možemo učiniti svijet boljim mjestom za sve nas. Neka “Kad ste ih posljednji put vidjeli?” bude više od pitanja. Neka to bude početak nove priče – priče o nadi, ljubavi i neizmjernoj podršci u misiji koja život znači. Kampanju možete pratiti i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.