Finansije

Je li kraj porezne oaze za Slovence u Republici Srpskoj?


Generalni direktor Financijske uprava Republike Slovenije (FURS) Peter Grum ugostio je u petak delegaciju Porezne uprave Republike Srpske na bilateralnom sastanku. Složili su se da je razmjena podataka među poreznim tijelima važan element u borbi protiv izbjegavanja poreza i utaje poreza te su istaknuli važnost uspostavljanja učinkovite administrativne saradnje između Slovenije i Republike Srpske.

Kako je u ponedjeljak priopćila Financijska uprava Republike Slovenije, Grum je na sastanku izrazio uvjerenje da je, zbog sve veće mobilnosti poreznih obveznika i porasta prekograničnih transakcija, za Sloveniju i Republiku sve važnije Srpska uspostaviti učinkovitu administrativnu saradnju u oblasti poreza. Šef izaslanstva Porezne uprave Republike Srpske Goran Maričić ocijenio je da su ovakvi susreti prilika za nadogradnju i jačanje suradnje.

Predstavnici dviju institucija prvobitno su razgovarali o mogućnosti pružanja podataka o rezidentnosti u BiH, koji su potrebni slovenskoj poreznoj upravi u postupcima ostvarivanja prava iz Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pojašnjava finansijska uprava u priopćenju za javnost.

Razmjena podataka o rezidentnosti između dvije porezne uprave značila bi rasterećenje i za porezne obveznike i za obje porezne uprave. Sada porezni obveznici sami dobivaju potvrdu o prebivalištu.

Dva su se izaslanstva složila da je razmjena podataka između poreznih tijela važan element u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. U raspravi su se stoga dotakli mogućnosti razmjene podataka o prihodima i o vlasnicima udjela u poduzećima. Potonji bi omogućio provjeru slučajeva prijenosa poslovanja iz Slovenije u Republiku Srpsku.

Predstavnici Porezne uprave Republike Srpske pojasnili su da su započeli proces implementacije automatske razmjene podataka o finansijskim računima (Common Reporting Standard), koji će omogućiti automatsku razmjenu informacija o finansijskim računima, stanjima na tim računima, dividendama, kapitalnim dobicima i drugim prihodima koji proizlaze iz sredstava na finansijskim računima.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima provođenja istovremenih inspekcijskih nadzora u obje zemlje te operativne saradnje inspektora. Razgovarali su i o mogućnostima međusobne administrativne pomoći u naplati, priopćeno je iz Fursa.

U proteklih nekoliko godina Slovenci su u entitetu Republika Srpska otvorili veliki broj poslovnih subjekata zbog nižih poreza. Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset posto i oporezivanje se vrši samo jednom. U Sloveniji taj porez iznosi 20 posto, plus dodatnih 27 posto, ako se podiže dividenda.