Industrija

Grafičar Promet: Trideset godina na čelu inovacija u štampi


U sklopu inicijative USAID projekta “Diaspora Invest”, imali smo priliku obići jednog od lidera u sektoru štampe, kompaniju “Grafičar Promet” koja se smjestila na Ilidži. Ova posjeta nije bila tek običan obilazak, njen primarni cilj bio je uključiti ovu kompaniju u razgovore o potencijalima i prilikama za izvoz bh. proizvoda, posebno usmjeravajući pažnju prema italijanskom tržištu.

“Tokom obilaska, imali smo priliku vidjeti napredne mašine koje kompanija koristi u svom radu, poput modernih offset i digitalnih štampača, kao i specijalizirane opreme za izradu kartonske ambalaže. Ove mašine omogućavaju “Grafičar Prometu” da zadovolji i najzahtjevnije narudžbe s izuzetnom preciznošću i kvalitetom”, pojašnjava Alden Idriz, koji godinama radi kao ekspert za povezivanje talijanskog i balkanskog tržišta.

Direktorica kompanije, Jasna Vilić, s ponosom nam je govorila o njihovom rastu. “Od osnivanja 1989. godine, ‘Grafičar Promet’ je stalno ulagao u inovacije i tehnologiju. Naša sposobnost da se prilagodimo i rastemo s tržištem omogućila nam je da postanemo lideri u našem sektoru. Uglavnom se specijaliziramo za proizvodnju amabalaže namijenjene prehrambenoj industriji, s obzirom da je to sektor gdje smo sada najbolje opremljeni i imamo najviše iskustva.”

Jedna od posebnosti kompanije su i njeni prostrani skladišni kapaciteti. Ovi prostori omogućavaju “Grafičar Prometu” da olakša saradnju s klijentima čije potrebe često variraju, poput restorana koji nemaju prostor ili resurse da skladište ambalažu i pakovanje. “Naši skladišni kapaciteti su ključni za mnoge klijente. Omogućavaju im fleksibilnost u narudžbama i osiguravaju da uvijek imaju potrebne materijale na dohvat ruke”, istakla je Vilić.

Osim tehnologije i prostornih resursa, ono što istinski izdvaja “Grafičar Promet” je posvećenost svakom projektu. “Naš tim je posvećen pretvaranju ideja naših klijenata u stvarnost. Svaki posao je za nas poseban i pristupamo mu s najvišom razinom profesionalnosti i pažnje”, naglasila je direktorica.

Dodatna vrijednost “Grafičar Prometa” leži u njihovoj sposobnosti da brzo reagiraju na tržišne promjene. Ova agilnost omogućava im da se prilagode novim zahtjevima i trendovima, čime dodatno potvrđuju svoj status lidera u grafičkoj industriji.

Na kraju, ono što smo saznali tokom posjete jeste da je “Grafičar Promet” više od kompanije. To je zajednica stručnjaka, posvećenih svom poslu, koji zajedno grade mostove između lokalnog tržišta i svijeta, te pritom postavljaju standarde kvalitete. “Naša vrata su otvorena, a naši partneri pričaju priču o nama”, zaključuje Vilić.