Lifestyle

Znate li šta je novo “crno zlato”?


Ovakvi globalni događaji, poput rata, mogu poslužiti kao katalizator za ciljane kibernetičke napade, tvrdi Krešimir Jurić, stručnjak za IT u Hrvatskoj.

Ratna zbivanja i krize nesumnjivo utiču na globalnu geopolitičku klimu, a samim time i na kibernetičku sigurnost. Tako ni ovdašnje firme nisu izolovane od ovih uticaja. Štaviše, objašnjava sagovornik, sa sve sofisticiranijim kibernetičkim napadima rizik za domaće firme raste.

“Plastični’ primjer bio bi da tvrtka u Hrvatskoj surađuje s izraelskim tehnološkim partnerima. Ako je Izrael pod kibernetičkim napadom, postoji rizik da će se napad proširiti na hrvatsku tvrtku kroz zajedničke sustave ili podatkovne centre. Lideri bi trebali posebnu pozornost posvetiti sveobuhvatnoj strategiji kibernetičke sigurnosti, koja uključuje redovite analize rizika, edukaciju zaposlenika i implementaciju naprednih tehnoloških rješenja. Tvrtke koje uspiju implementirati robusne i agilne sigurnosne sustave ne samo da se štite od potencijalnih financijskih i reputacijskih gubitaka nego stječu povjerenje klijenata i partnera “, ističe Jurić za 24sata.hr.

Dodaje i da pomenuto povjerenje može biti odlučujući faktor u današnjem poslovnom svijetu, gdje su podaci novo “crno zlato”.  

“Važno je provesti sveobuhvatnu procjenu rizika kako bi se utvrdile najučinkovitije mjere zaštite podataka. Praksa domaćih tvrtki u sferi sigurnosti poslovanja varira, ali općenito gledajući, one koje su usvojile višeslojni pristup u kibernetičkoj sigurnosti i proaktivno prate globalne izazove znatno su manje ranjive”, kaže on.

Kako tehnologija i prijetnje brzo napreduju, firme moraju redovito ažurirati svoje strategije kibernetičke bezbjednosti da bi ostale konkurentne. Takođe, svaka industrija treba uzeti u obzir specifične rizike i izazove te prilagoditi svoje bezbjedonosne protokole i mjere da bi se djelotvorno zaštitile od kibernetičkih napada.

“Primjerice, u financijskom sektoru poseban je fokus na zaštiti transakcijskih podataka i klijentskih informacija, a u zdravstvu je glavni prioritet zaštita pacijentovih podataka”, pojašnjava Jurić.

A u doba u kojem su podaci najvredniji resurs firme, zaštita podataka ne samo da je preporučljiva nego i neophodna. U tom segmentu, savjetuje stručnjak, Cloud rješenja nude velike prednosti, ali dolaze i s određenim izazovima. Naime, riječ je o ključnom konceptu u poslovanju i sigurnoj pohrani podataka koja omogućuje firmama i pojedincima da na jednostavan način spremaju, razmjenjuju i pristupaju podacima s bilo kojeg mjesta i s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu.

“Bitno je razumjeti da nije dovoljno samo ‘kupiti Cloud’ i očekivati da će sve biti u redu. Važno je znati tko stoji iza toga Cloud rješenja. Cloud serveri obično se nalaze u sigurnim podatkovnim centrima koji su opremljeni naprednim sigurnosnim sustavima. Međutim, ti sustavi samo su dio slagalice. Inženjeri kibernetičke sigurnosti koji upravljaju svim sustavima sigurnosti moraju imati potrebnu stručnost i iskustvo iza sebe. Najbolji pružatelji usluga u oblaku ne samo da koriste najnovije alate za obranu od kibernetičkih napada nego i redovito procjenjuju sigurnost svoje infrastrukture”, objašnjava Jurić.