Svijet

Njemačka ekonomija u padu


Proizvodnja u Njemačkoj blago je pala u trećem tromjesečju, pokazali su službeni podaci u ponedjeljak, povećavajući rizik od recesije u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Bruto domaći proizvod pao je 0,1 posto u periodu od jula do septembra u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, kada je porastao 0,1 odsto, prema njemačkom Saveznom uredu za statistiku (Destatis).

Pad potrošačke potrošnje potaknuo je pad. S druge strane, ulaganja firmi u mašine i opremu dala su pozitivan doprinos BDP-u, kažu u Destatisu.

Podaci su loši za cijelo područje koje koristi evro jer je Njemačka najveća od 20 ekonomija. Osim toga, stanje u njemačkoj ekonomiji odražva se i na druge zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu, jer nam je Njemačka jedan od najvećih trgovinskih partnera.

“Njemačka ekonomija ponovno se klati na rubu tehničke recesije”, rekao je Claus Vistesen, glavni ekonomist eurozone u Pantheon Macroeconomicsu.

Tehnička recesija se definiše kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Njemačka ekonomija već gotovo godinu dana koketira s recesijom. Prema revidiranim podacima Destatisa, BDP se smanjio u zadnja tri mjeseca 2022. prije nego što je stagnirao u prvom kvartalu ove godine.

Ekonomisti kažu da je malo vjerovatno da će se situacija uskoro poboljšati, jer se golemi proizvodni sektor u zemlji bori sa slabom kineskom potražnjom, visokim troškovima energije i bolnim povećanjem kamata.

Kompanije u tom sektoru otpuštaju radnike najbržom stopom u tri godine, budući da se nove narudžbe smanjuju, a povjerenje ostaje “duboko negativno”, prema podacima ankete za oktobar objavljene prošle sedmice.

“Njemačka ekonomija sada je čvrsto zapela u blatu. Rizici su nagnuti prema dole za početak 2024”, rekao je Vistesen, ističući da je upitno da li će se privreda oporaviti u četvrtom kvartalu.