Lifestyle

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj


Ekonomski institut Zagreb navodi da je njihov OVI indeks potražnje za radnicima u oktobru zabilježio rast od 3.6 odsto na godišnjem nivou, što je već treći uzastopni mjesec rasta indeksa. S obzirom na ovako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, odnosno da će potražnja na tržištu rada i dalje biti snažna, navode analitičari Ekonomskog instituta. U prvih 10 mjeseci ove godine indeks je porastao ukupno za 4.2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U odnosu na oktobar prošle godine zanimanja prodavca, učitelja, kuvara i konobara ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja. Najveći pad na rang listi najtraženijih zanimanja i dalje drže programeri koji su s 11. mjesta pali na 27., a najveći rast ljekari i stomatolozi koji su s 22. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženije zanimanje u oktobru 2023. Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, dok su najveći negativan doprinos imali učitelji, programeri i prodavci.

U periodu od godinu dana udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema povećao se za 3.3 odstotna boda na 41.6 odsto, dok se istovremeno udio oglasa s visokom stručnom spremom smanjio za 3.8 postotnih bodova na 44.8 odsto. Većina oglasa nudila je zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme, njih 51.2 odsto, što je povećanje od 5.1 postotnih bodova u odnosu na oktobar prošle godine. Dvije su jadranske regije u oktobru zabilježile smanjenje broja oglasa na godišnjem nivou, a istočna Hrvatska ostvarila je najveću stopu rasta od 11 odsto. 

Istočna Hrvatska traži ljekare i stomatologe, teleoperatere i kuvare. Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavca i učitelja. Kuvari i skladištari bili su među najtraženijim zanimanjima u tri regije, a konobari i ljekari u dvije od četiri regije.

“Online Vacancy Index” (OVI) mjesečni je indeks onlajn oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u saradnji s portalom “MojPosao”, prenosi “Večernji list”. Izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks računa.