Industrija

Prve cijevi iz “Unisovog” pogona


Mašine u derventskoj fabrici “Unis” juče su, nakon višegodišnjeg zastoja i provedenog stečaja, ponovo počele sa radom, a prve limene cijevi namijenjene su domaćem tržištu.

Potvrdio je to vlasnik kompanije “Frukta trejd” Dušan Reljić, koja je u februaru ove godine kupila imovinu fabrike cijevi u stečaju za 12,19 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, proteklih dana stiglo je više od 600 tona lima iz Kine i 3.000 tona iz Smedereva, te očekuje još jedan kontigent od 4.000 tona, što će za početak biti sasvim dovoljno.

Mašine su juče počele sa radom i za sada smo pokrenuli jedan pogon. Remont je uspio. U fabrici je trenutno zaposleno 35 radnika što je sasvim dovoljno da proizvodnja neometano teče. Idući mjesec očekujemo da broj radnika bude uduplan. Što se tiče plasmana, za sada ćemo se bazirati na domaće tržište – rekao je Reljić i dodao da je samo za početnu proizvodnju izdvojeno 12 miliona, dok je sve ukupno do sada koštalo 40 miliona KM.

Ova fabrika je, kazao je on, prije stečaja na mjesečnom nivou proizvodila od 8.000 do 10.000 tona cijevi.

Naša prva, odnosno početna proizvodnja je programirana na 3.000 tona, dok nam je plan da kasnije proizvedemo od 7.000 do 8.000 tona svakog mjeseca na postojećim mašinama, bez dokupljivanja nove tehnologije – istakao je Reljić.

On je podsjetio da je u obnovu mašina uloženo 1,5 miliona eura, te da je plan da ovo preduzeće u svojim pogonima, pored cijevi za posebnu namjenu, proizvodi robu i za građevinsku, industrijsku i drugu proizvodnju.

Neizvjesna situacija na tržištu nije nas pokolebala ni u jednom trenutku od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrenemo proizvodnju – kazao je Reljić.

Što se tiče pomoći za pokretanje proizvodnje, ni lokalna ni republička vlast, kako kaže, nije pokazala interesovanje da se uključe u ovu priču.

Sve što je do sada uloženo bilo je iz naših sredstava. Tako ćemo i nastaviti – istakao je Reljić.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća tada je procijenjena na više od 40 miliona maraka. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u ruke kompanije “Frukta trejd”.

Prodaja

Dio imovine “Unisa”, koja nije prodata preduzeću “Frukta trejd”, ponovo je ponuđen na prodaju, a najvrednija je linija za valjanje cijevi čija je početna cijena 1,475 miliona KM.

Među ponuđenom imovinom su i viljuškari, peć za centralno grijanje, rezervoar zaštitnog gasa, strug, hidraulične makaze i drugi predmeti. Stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović rekao je da istu opremu prodaju po treći put i da će je nuditi sve dok je ne prodaju.

Za liniju za valjanje ni ovaj put, siguran sam, neće niko pitati. Sve su prilike da ću morati zakazati novi odbor povjerilaca kako bismo spustili njenu cijenu, dok one jeftinije stvari prolaze – kazao je Danilović i podsjetio da dugovanja prema povjeriocima iznose 480 miliona KM.