Tržišta i finansije

Vrijednost dolara pala, kurs eura porastao


Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošle sedmice 1,4 posto, na 105,07 bodova, najniži nivo u šest sedmica.

Pritom je dolar prema europskoj valuti pao 1,5 odsto, pa je cijena eura dosegnula 1.0730 dolara.

Kurs dolara oslabio je i prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 149.35 jena.

Ulagači vjeruju da je ciklus povećanja kamata završen.

Pad dolara posljedica je uvjerenja ulagača da je ciklus povećanja kamata Američke centralne banke završen.

U srijedu su čelnici Feda na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

To je bila druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Premda je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanje kamata, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi.

Tim više, kažu, što je Powell kazao i kako je rast prinosa na državne obveznice imao uticaj na privredu.

Uz to, tržište rada pomalo slabi, pa slabe i inflacijski pritisci.

U petak je objavljeno da je u oktobru u SAD-u broj zaposlenih porastao za 150.000, manje nego što se očekivalo i znatno manje nego mjesec dana prije, kada je broj zaposlenih porastao za gotovo 300.000.

Nakon tih podataka ulagači su gotovo sigurni da Fed ni na sjednici u decembru neće povećati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 90 posto izgleda da će centralna banka u decembru ostaviti kamate nepromijenjene.

Zbog svega toga pali su prinosi na američke državne obveznice pa je pao i kurs dolara.

Pritom je cijena eura prema dolaru zabilježila najveći sedmični skok od jula, iako se vjeruje da ni Evropska centralna banka više neće povećavati kamate, s obzirom na to da inflacija u eurozoni postupno popušta.