Nekretnine

Gotovo nemoguće pronaći stan za iznajmljivanje u mnogim evropskim gradovima


Gotovo je nemoguće pronaći stan za iznajmljivanje u mnogim evropskim gradovima. U Parizu je potrebno tražiti više od šest mjeseci da biste pronašli namještenu garsonijeru.

Cijene iznajmljivanja u francuskoj prestonici porasle su za jedan odsto u trećem kvartalu ove godine, prema podacima agencije za nekretnine “Lodgis”, piše “Euronews”.

Ovaj neznatni rast može se objasniti činjenicom da su iznajmljivanja u Parizu ograničena od 2019. godine. U drugim većim francuskim gradovima porast je bio puno veći: preko 10 odsto u Bordou i gotovo 15 odsto u Aj-en-Provensu.

“Kriza s nedostatkom stanova se pogoršava, a potražnja neprestano raste. Takođe bilježimo povratak međunarodnih najmodavaca, studenata i mobilnih profesionalaca koji i dalje biraju dugoročno iznajmljivanje namještenih nekretnina”, izjavio je Aleksis Alban, predsjednik “Lodgisa”.

Gotovo tri četvrtine stručnjaka izvijestilo je o smanjenju broja dostupnih stanova za najam u poređenju s prošlom godinom, prema informacijama Francuske nacionalne federacije za nekretnine (FNAIM).

Napetost na tržištu najma dodatno je porasla zbog Olimpijskih igara 2024. godine, kada će se u Parizu pojaviti velik broj posjetilac, volontera i ekipa.

Vlada se suočila s kritikama kada je odlučila protjerati više od 2000 studenata iz stanova pod kontrolisanim najmom kako bi tokom ljeta ugostila osoblje Olimpijskih igara.

Pariz nije jedini evropski grad koji doživljava ozbiljan nedostatak nekretnina. U Londonu prosječno iznajmljivanje stana s jednom spavaćom sobom u centru košta skoro 2.500 evra mjesečno. U Amsterdamu iznosi više od 1.500 evra mjesečno.

Pritisnute stambenom krizom, gradske vlasti u Beču, Parizu, Amsterdamu i drugim gradovima odlučile su se za suzbijanje najma poput “Airbnba”, a koji se smatra odgovornim za manjak dostupnih nekretnina na tržištu.

Berlin je ukinuo zabranu “Airbnba”, ali stroga pravila – uz visoke kazne – ostala su na snazi.

Drugo rješenje je oporezivanje praznih stanova kako bi se podstaklo stanodavce da ih iznajmljuju. Tim putem su krenuli Španija i Francuska.

Na drugoj strani Atlantika, Vankuver u Kanadi i Vašington u SAD-u usvojili su slične mjere, a San Francisko i Honolulu razmatraju istu opciju