Novosti

Dubai najavljuje izgradnju novog mega aerodroma


Izvršni direktor Dubai Airports Paul Griffiths izjavio je kako kompanija radi na izradi nacrta za novi međunarodni mega aerodrom Al Maktoum koji bi trebao biti izgrađen na periferiji grada.

Tokom govora na Dubai Airshowu u Ujedinjenim Arapksim Emiratima, direktor je naglasio kako aktuelno poslovanje pokazuje da je Dubaiju potreban novi aerodrom.

“Kada dostignemo oko 120 miliona putnika godišnje, što je broj koji mislimo da je maksimum kada govorimo o aerodromu Dubai International, trebat će nam novi aerodrom. To će se morati dogoditi tokom 2030-ih. Radit ćemo na tim nacrtima u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Griffiths.

Griffiths je također izjavio kako nove brojke predviđaju 86,9 miliona putnika na Dubai Internationalu ove godine što će predstavljati broj koji će nadmašiti promet iz predpandemijske 2019. godine.

Iako je na prostoru Bliskog istoka aktuelan rat između Izraela i Hamasa, direktor aerodroma je rekao kako dešavanja nisu utjecala na broj putnika.

“Bilo je vrlo, vrlo malog utjecaja na aviosaobraćaj. Ustvari, u nekim regijama je postao čak jači nego prije tako da nije bilo vidljivog utjecaja”, poručio je.