Energetika

Sjedinjene Američke Države kupile 1,2 miliona barela nafte za svoje strateške rezerve


Sjedinjene Američke Države su kupile 1,2 miliona barela nafte kako bi pomogle da se popune strateške rezerve, nakon što su prošle godine prodale najveću količinu ikada iz svojih zaliha, saopštilo je danas američko ministarstvo energetike.

Iz ministarstva su naveli da su kupili naftu po prosječnoj cijeni od  77,57 dolara po barelu od dvije kompanije, nakon što je podneseno 18 ponuda, prenosi Glas Amerike.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena prošle godine je obavila najveću prodaju iz strateških rezervi – 180 miliona barela, što je dio strategije za stabilizaciju tržišta nafte i borbu protiv visokih cijena na pumpama poslije ruske invazije na Ukrajinu. Sada je otkupljeno oko šest miliona barela.

Pošto su cijene nafte porasle usljed smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, američkoj administraciji bilo je teško da otkupi naftu za rezerve.

Prošlog mjeseca je Vašington podigao cijenu po kojoj se nada da će otkupiti naftu na 79 dolara ili manje za barel, u odnosu na raniji raspon cijena između 68 i 72 dolara.

Iz američkog ministarstva energetike su ranije saopštili da se nadaju da će kupiti tri miliona barela za isporuku u decembru i još tri miliona u januaru po višoj cijeni.