Tržišta

Novo poskupljenje u Njemačkoj od 1. januara


Porez na dodanu vrijednost za ugostiteljstvo će u Njemačkoj od januara ponovo biti povećan sa sedam na 19 posto, pa ova industrija strahuje od vala bankrota.

Cijene u ugostiteljstvu značajno su porasle posljednjih godina u Njemačkoj, iako je smanjenje PDV-a do sada ograničavalo taj učinak. Ipak, od 1. januara ponovo dospijeva na 19 posto. Izuzetak će biti hrana koja se preuzima ili dostavlja, gdje još uvijek važi PDV od sedam posto.

Njemačko udruženje hotela i restorana (DEHOGA) se žali da bi dodatne troškove povećanja poreza morali prebaciti na goste jer više nema rezervi.

Primjera radi, svinjska šnicla trenutno košta oko 15 eura, a gosti bi je od januara morali platiti 16,80 eura. Bečka teleća šnicla, koja trenutno košta oko 24 eura u zavisnosti od regije, nakon povećanja PDV-a koštala bi oko 26,80 eura.

Preduslov za gore navedeni primjer obračuna je da ugostitelji pojedinačno prenesu povećanje poreza na kupce. Ako to ne urade, sa svakim jelom koje prodaju zaradit će manje nego što trenutno zarađuju.

“Umjesto stvaranja poreske pravednosti i ujednačenog oporezivanja hrane na 7 posto, povećanje poreza na 19 posto od 1. januara 2024. ugrozit će hiljade sredstava za život i izazvati gubitak kvalitete života i gastronomske raznolikosti”, kazao je predsjednik DEHOG-a Guido Zollick.

PDV povećanje uzrokuje neophodna značajna povećanja cijena, a Zöllick smatra da to znači da će posebno pogođene biti osobe sa niskim i prosječnim primanjima.

Upozorio je na gubitke u prodaji, zatvaranje poslovanja i otpuštanja, a kao rezultat toga država neće imati toliko veći dodatni porezni prihod od očekivanog.

Nasuprot tome, predsjednik njemačkog instituta za ekonomska istraživanja kaže da “nema više nikakvog opravdanja za produženje smanjenja PDV-a”.

“Pomogla je industrija koja je posebno teško pogođena korona krizom. Smanjenje je skupo. Ono prvenstveno koristi onima koji zarađuju. Ljudi koji rade s minimalnom platom obično ionako ne mogu priuštiti restoranske ponude”, kazao je.