Biznis

Mlinar franšiza rapidno raste u Bosni i Hercegovini


Kompanija koja stoji iza franšize MD Family d.o.o. Sarajevo imala je lani vrijednost poslovanja od 7,62 miliona KM, a što je za 50,6 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je ostvarena dobit bila 551,8 hiljada KM.

Visok prošlogodišnji rast, koji dijelom treba pripisati i rastu cijena, nastavak je takođe vrlo visokog rasta iz 2021. godine kada su poslovni prihodi bili 5,06 miliona KM, 34,9 posto veći nego 2020. godine, kada su iznosili 3,63 miliona KM. U 2021. godini zabilježena je dobit od 160,4 hiljada KM, nakon gubitka od 138,7 hiljada KM godinu ranije.

Broj zaposlenih je u stalnom usponu i sa 36 u 2020. godini narastao je na 53 na kraju 2022. godine.

Imovina kompanije narasla je na 4,3 miliona KM, ali istovremeno razvoj su pratile i povećane obaveze, koje su na kraju prošle godine ukupno iznosile 3,75 mil KM.

Prva pekara Mlinar u Sarajevu otvorena je 2017. godiine, a danas društvo MD Family ima 23 podružnice u Bosni i Hercegovini. Većina prodajnih objekata je locirana u Sarajevu i okolnim općinama, ali otvoreni su i objekti u Banjaluci, Mostaru, Živinicama, Zenici, Cazinu i drugim gradovima.

Ovih dana MD Family otvorio je u Sarajevu prvi Mlinar Caffe, najavljujući tako širenje svog novog koncepta objekata.

MD Family svakim danom sve više raste tako da, kako smo je nekada zvali mala, sada je postala velika porodica, kažu Hatidža Demić i Adnan Mujan, vlasnici kompanije MD Family.

Mlinareva priča datira još iz 1903., kada je u Križevcima utemeljna tvrtka “Prvi križevački paromlin i paropila Hinko Švarc i sinovi”, koja je sagradila mlin za pšenicu, a kroz godine konstantno je rasla.

U Zagrebu je 1969. otvorena u to vrijeme najveća industrijska pekara u državi, koja je ostala do danas, a od 1993. ime je promijenjeno u dioničko društvo Mlinar, koje svoje objekte ima širom Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Australije, Švicarske i BiH.

Britanski investicioni fond MidEuropa je u junu 2019. stekao većinski udio u Mlinaru, navodno za oko 100 miliona eura, dok je osnivač Mate Škojo zadržao manjinski udio.