IT i Tehnologija

Suosnivač OpenAI Sam Altman vratit će se na mjesto izvršnog direktora


Suosnivač OpenAI Sam Altman vratit će se na mjesto izvršnog direktora samo nekoliko dana nakon što ga je odbor otpustio, a potom dogovoren transfer u Microsoft.

Ovakva odluka koju je saopćio OpenAl dolazi nakon što je Altman smijenjen u petak, što je izazvalo otvoreno pismo osoblja koje je prijetilo ostavkom ako ne bude vraćen na posao.

U međuvremenu je Altman dogovorio prelazak u Microsoft gdje je trebalo da predvodi napredni istraživački tim za vještačku inteligenciju.

Altman je također putem svojih društvenih mreža objavio da se vraća u kompaniju čiji je bio i suosnivač, a naveo je također da će od sada OpenAl raditi neke partnerske poslove sa Microsoftom.

“Radujem se povratku u OpenAI. Volim OpenAI, i sve što sam radio proteklih dana bilo je u službi održavanja ovog tima i njegove misije na okupu.

„Radujem se povratku na OpenAI i izgradnji našeg snažnog partnerstva sa Microsoftom”, napisao je Altman u objavi na društvenim mrežama.

Pored Altmanovog povratka, OpenAI se u principu složio da djelimično rekonsrtituiše upravni odbor koji ga je razriješio.

Početni odbor će činiti bivši ko-izvršni direktor Salesforcea Bret Taylor, bivši američki ministar financija Larry Summers te izvršni direktor Quora i sadašnji direktor Adam D’Angelo, saopćio je OpenAI