Energetika

Hifa-Oil terminali u Prijedoru uz Zenicu postaju snažno energetsko čvorište u BiH


Kompanija Hifa-Oil 2020. godine odlučila se na preuzimanje prijedorskog „Energopetrola“ i kupovinu Terminala u Brezičanima kod Prijedora. Prije kupovine ovi terminali nisu korišteni te nikad ranije nisu stavljeni u funkciju. U prijedorski terminal bilo je neophodno investirati kako bi se u potpunosti osavremenio i osposobio za rad.

Planovi kompanije Hifa-Oil bili su da se u ovaj terminal investiraju značajna finansijska sredstva kako je već ranije slično urađeno i s terminalom u Zenici. Terminal u Prijedoru ima veće kapacitete te je njegov ukupan kapacitet 18.000m3. Svojom lokacijom i kapacitetima ovaj terminal može da postane ozbiljna energetska tačka i van granica naše zemlje što su planovi kompanije Hifa-Oil koja ima namjeru da ga pretvori u jedan od najsavremnijih u regiji.

Investicije su otpočele odmah nakon kupovine te su u posljednje vrijeme intenzivirane, a obnovljeni su i željenički kolosijeci koji se nalaze u sklopu terminala.

„Procjene su da smo u budućnosti uz ravnomjerno korištenje ostalih vrsta transporta naftnih derivata sve bliže transportu željeznicama i smatram da terminale koje imamo treba polako pripremati i stavljati u funkciju”, smatra Izudin Ahmetlić, predsjednik uprave Hifa-Oil Grupacije.

Vrijednost investicija samo u prvom nivou je oko 10 miliona KM, a planirane investicije su višestruko veće. Kompanija Hifa-Oil kroz ove investicije razvija snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini povezujući u cjelinu terminale sa skladišnim kapacitetima od preko 34 miliona litara u Zenici i Prijedoru, kao i Terminal u Vogošći i Sarajevu.