Tržišta i finansije

U oktobru pao ključni indikator američke inflacije


Godišnja stopa inflacije na potrošačkom nivou, isključujući cijene hrane i energije, u oktobru je u odnosu na septembar smanjena za 0.2 postotna boda na 3.5 posto, kako je objavilo Ministarstvo trgovine SAD-a. Američka centralna banka (Fed) usredotočuje se na ove podatke u svojoj monetarnoj politici.

Fed ima cilj godišnje inflacije od dva posto, ali analitičari sada smatraju da neće biti novog povećanja kamata na sastanku Odbora za otvoreno tržište (FOMC) sredinom decembra zbog upornog usporavanja inflacije.

Unatoč povećanju ključne kamatne stope od marta 2022., što je podiglo stopu s praktično nule na obim između 5.25 i 5.50 posto, to nije dovelo do recesije, a američki privredni rast u trećem kvartalu iznosio je 5.2 posto na godišnjem nivou.

Potrošači se i dalje suočavaju s rastućim troškovima, ali nastavljaju povećavati potrošnju. U oktobru je potrošnja porasla za 0.2 posto u odnosu na septembar, što je manje nego u septembru kada je rast iznosio 0.7 posto.

Lični dohodak takođe je porastao za 0.2 posto u oktobru u odnosu na septembar.

Stopa inflacije PCE-a (indeks potrošačkih cijena) u oktobru nije se promijenila mjesečno, zadržavši se na godišnjem nivou na tri odsto. Energija je u oktobru pojeftinila za 2.6 posto u odnosu na septembar, dok su cijene hrane porasle za 0.2 posto.

Cijene usluga su porasle za 0.2 posto, dok su cijene robe pale za 0.3 posto. Cijene vazdušnih putovanja i zdravstvenih usluga su porasle, dok su cijene benzina pale za 4.9 posto, s prosječnom cijenom ispod 3 dolara po galonu u 11 država.