Novosti

U Sarajevo stiže prvi Stadlerov tramvaj


Radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta. Novi sarajevski tramvaji pružaju mogućnost vožnje do 70 km/h

Novi tramvaj koji je proizveo švicarski Stadler krenuo je za Sarajevo. Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta ranije je najavio da će isporuka početi do kraja 2023. godine, dok bi preostalih 14 Stadlerovih tramvaja trebalo biti isporučeno do ljeta sljedeće godine.


Tramvaj je opremljen savremnom opremom, prema posljednjim tehničkim dostignućima i usklađen je s postojećim evropskim standardima kada su u pitanju kvalitet, komfor i sigurnost.


Radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta. Novi sarajevski tramvaji pružaju mogućnost vožnje do 70 km/h.


Posjeduju klima uređaje, sistem za brojanje putnika, wi-fi, USB priključke za mobilne telefone, te video nadzor unutar i izvan vozila, kako bi se osigurala veća sigurnost putnika i drugih sudionika u saobraćaju te su u potpunosti prilagođeni osobama sa invaliditetom.


Opremljen je modernim, energetski efikasnim osvjetljenjem, s optimalno prilagođenom LED rasvjetom u unutrašnjosti. U tramvaju je razvijen i informacioni audio i video sistem, ugrađeni su displeji koji prikazuju stajališta, kao i LCD monitori za prikaz dodatnih poruka. Stolice, koje se nalaze u tramvaju, izabrali su građani Kantona Sarajevo na Danu otvorenih vrata Ministarstva saobraćaja KS.


Kupovina novih tramvaja osigurana je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).


Podsjećanja radi, ministar saobraćaja KS, prošle sedmice, odobrio je odluku o raspisivanju javne nabavke za 30 novih vozila – deset autobusa, deset minibusa i deset zglobnih autobusa