Crypto

Da li će bitcoin nastaviti svoj uspon?


Bitcoin, dominantna kriptovaluta, u ponedjeljak je premašio 42.000 dolara, dosegnuvši najvišu vrijednost u godini i naizgled nadmašivši nedavni niz skandala koji su snažno opteretili digitalnu imovinu

Osjećaji ulagača postali su optimističniji posljednjih tjedana, što je dovelo do porasta vrijednosti digitalnih tokena i dionica kripto kompanija. Podržavatelji su posebno zainteresirani za potencijal regulatora da odobre fond kojim se trguje na kripto burzi, dajući ulagačima veću izloženost digitalnoj imovini bez punog rizika njihovog izravnog posjedovanja. Očekuje se da će Komisija za vrijednosne papire i burzu razmotriti prijave sljedeći mjesec.

Do sada ove godine bitcoin je porastao više od 150%, podižući druge tokene i igrače uz njega. Ethereum, sljedeća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, napredovao je više od 80%.

Dobici također pritječu kompanijama u sektoru kojima se javno trguje. Coinbase (COIN), koji je imao ogromnu korist tijekom burnih dana trgovanja zbog pandemije COVID-a, uživa u još jednom trenutku na suncu. Vrijednost dionica platforme narasla je više od četiri puta od početka godine. A Marathon (MARA), tvrtka za digitalnu imovinu koja rudari kriptovalute, do danas je više nego utrostručila svoju cijenu dionica.

Markus Thielen, voditelj istraživanja na DeFi Research.com, nedavno je rekao za Yahoo Finance Live da bi odobrenja ETF-a mogla gurnuti cijenu bitcoina blizu 60.000 dolara, budući da investitori premještaju dio svojih sredstava u kriptovalute. Budući da institucionalni ulagači izdvajaju stotine milijardi u ETF-ove, čak bi i premještanje malog postotka tih sredstava značilo značajnu dobit, rekao je.

“Postoji oko 120 milijardi američkih dolara u ETF-ovima za plemenite metale u SAD-u, — što znači u zlatu i srebru — i ako samo prebacite 10-20% toga i prebacite ih u Bitcoin, imate nešto u rasponu od 25 milijardi dolara priljeva”, rekao je Thielen.

Sve popularnije uvjerenje na Wall Streetu da je Fed vjerojatno završio sa svojom kampanjom stezanja kamatnih stopa, kao i smanjena potražnja, također potiču rast kriptovaluta, rekao je.