IT i Tehnologija

Huawei od Slovenije traži 170 miliona eura odštete


Kineski telekomunikacijski div Huawei od Slovenije traži nadoknadu troškova u iznosu od 170 miliona eura zbog odluke vlade o promjeni ljetos donesene odluke o sigurnosti 5G mreže u Sloveniji, javlja internetski portal 24ur.com. U pismu upućenom vladi kompanija se oslanja i na mišljenje slovenskih ekonomista i pravnika.

Vlada je krajem juna izmijenila odluku donesenu 2020. o donošenju mjera za smanjenje rizika u 5G mrežama, a kao razlog za to Vladin ured za informacijsku sigurnost tada je naveo da se temelji na nedavnoj preporuku Europske komisije koju je dobila kineska tvrtka Huawei, a ZTE je izdvojila kao rizičniju za sigurnost EU od ostalih dobavljača 5G opreme.

Odmah su stupili u kontakt s tvrtkom Huawei Slovenija, gdje su istaknuli da podupiru brigu slovenske vlade za zaštitu kibernetičke sigurnosti, a ujedno su se založili da se mjere za osiguranje sigurnosti 5G mreža trebaju temeljiti na objektivnim i nediskriminirajućim kriterijima. , a ne na temelju diskriminirajućih ili proizvoljnih prosudbi.

Huawei se prije dva tjedna slovenskoj vladi obratio pismom u vezi s izmjenom odluke o donošenju mjera za smanjenje rizika u 5G mrežama, piše internetski portal 24ur.com, u kojemu upozorava na višemilijarderske štetu koju je tvrtka pretrpjela zbog toga. Istodobno bi Huawei od vlade trebao tražiti i izravnu uplatu od 170 miliona eura.

Kako prenosi portal, Huawei je uz poslani dopis ponudio i izračun štete, te priložio mišljenje ekonomista Jože P. Damjana i ustavnog pravnika Sama Bardutzkog.