Energetika

U Loparama počela s radom prva prosumer solarna elektrana u BiH


U Srednjoškolskom centru Vuk Karadžić Lopare počela je sa radom prva prosumer (producer+consumer) solarna elektrana, u kojoj je kupac i proizvođač električne energije, čija je izlazna snaga 25 (KW) kilovata .

Navedena elektrana je rezultat sprovođenja sporazuma koji je načelnik opštine Lopare Rado Savić, u ime lokalne zajednice u februaru mjesecu tekuće godine, potpisao sa članom upravnog odbora RESET – Centra za održivu energetsku tranziciju Damirom Miljevićem.

Za nas je izgradnja ove solarne elektrane, koja ostaje u trajnom vlasništvu škole, od velikog značaja – rekao je Boro Stanić, direktor srednjoškolske ustanove u Loparama.

Stanić je naveo da je projekat finasiran sredstvima iz fondova Evropske unije, te izrazio posebnu zahvalnost učenicima, izvođačima radova, RESET – Centru za održivu energetsku tranziciju, nevladinoj organizaciji Front Slobode, preduzeću Elektro-Bijeljina i Saši Savičiću, predstavniku Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Rado Savić je izrazio lični ponos što je prva solarna elektrana navedenog tipa u BiH puštena u rad baš u Loparama.

Udruženo je više subjekata u realizaciji ovog projekta i to je rezultiralo danas ovim svečanim činom – istakao je Savić.

Damir Miljević, član upravnog odbora RESET-a, je izrazio zadovoljstvo što je, nakon tri godine saradnje na energetskoj tranziciji sa opštinom Lopare, dočekano da prva konkretna investicija, prva solarna elektrana u BiH u vlasništvu kupac – proizvođač, bude na području navedene opštine.

Pogotovo nam je drago što je jedan takav objekat iznikao na javnoj ustanovi, što treba biti putokaz i za druge lokalne zajednice – naveo je Miljević.