Crypto

Trgovci opcijama žele postići vrijednost bitcoina od 50.000 dolara do januara


Trgovci opcijama se okreću opkladama da će bitcoin porasti na 50.000 dolara do januara, dok mnogi posmatrači tržišta očekuju da će američka komisija za hartije od vrijednosti (engl. Securities and Exchange Commission – SEC) konačno dozvoliti pokretanje fondova kojima se trguje na berzi, a koji direktno ulažu u kriptovalutu.

To je nivo cijene sa najvećim otvorenim interesovanjem – ili ukupnim iznosom neisplaćenih ugovora – za kupovinu bitcoina sa opcijama koje ističu 26. januara, prema podacima koje je prikupio Deribit, najveća berza kripto-opcija. Kupovne opcije daju kupcu ugovora pravo da pazari osnovnu imovinu po određenoj cijeni u određenom vremenskom periodu.

Bitcoin je posljednji put dostigao 50.000 dolara u decembru 2021. Digitalna imovina je tada bila usred povlačenja sa istorijskog maksimuma, a Federalne rezerve (Fed) su počele da povlače rekordnu količinu stimulansa koja je upumpana tokom pandemije kovida. Sada sa očekivanjima da će Fed sljedeće godine preokrenuti monetarnu politiku i sa uvjerenjem da je bitcoin ETF (engl. exchange-traded fund – fond kojim se trguje na berzi) gotovo sigurna stvar, kripto-sektor beleži skok koji bode oči.

“‘Bikovsko’ raspoloženje napreduje”, rekao je Luuk Strijers, komercijalni direktor Deribita.

Bitcoin je skočio za više od 60 odsto od sredine oktobra, kada su se pojačale spekulacije da je SEC na ivici da aminuje zahteve za ETF-ove – jedan takav poslala je i moćna kompanija za upravljanje imovinom BlackRock. Vrijednost novčića se neznatno promenila, držeći nivo od oko 44.000 dolara u srijedu.

Udružen obim trgovanja na spot tržištu i tržištu derivata na centralizovanim berzama porastao je za 40,7 odsto u novembru, na 3,61 bilion dolara, što je najveći ukupan udruženi iznos od marta, prema istraživačkoj platformi CCData.

Aktivnosti u domenu derivata kao što su opcije i fjučersi su nastavile da dominiraju kripto-trgovinom i ostaju jedan od rijetkih načina za investitore da leveridžuju opklade nakon što je značajan broj velikih kripto-zajmodavaca propao 2022. godine. Sem toga, opcije sa gotovinom i fjučers ugovori mogu pomoći trgovcima da sprovedu svoje strategije bez potrebe da se bave pitanjima specifičnim za kripto kao što je takozvani kastodi (čuvanje imovine).

Cijene kripta su padale od kraja marta do početka oktobra dok je serija bankrota i skandala u industriji počela da jenjava.

“Volatilnost značajno opada veći dio godine”, rekao je Jaime Baeza, osnivač i izvršni direktor kripto-hedž fonda AnB Investments. “Okruženje je nudilo nisku volatilnost, smanjeni obim trgovanja, smanjene kamatne stope u kripto-ekosistemu i sveukupno smanjeno interesovanje za industriju.”

Sada kada je bitcoin ETF vjerovatno na horizontu i preuzimanje rizika se vraća na šira finansijska tržišta, trgovci očekuju veće interesovanje za kripto.

“Ove godine smo vidjeli da kako bitcoin raste, dolazi i volatilnost”, rekao je Greg Magadini, direktor odjeljenja za derivate u Amberdati. “Dakle, održivo tržište bika bi moglo vratiti malo više volatilnosti u kratkom i srednjem roku.”