Novosti

U 309 inspekcijskih pregleda identificirano je 40 radnika koji su zaposleni “na crno”


Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su na području Federacije BiH 309 inspekcijskih nadzora, tzv. akcija, kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U kontrolama je otkriveno 40 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa – navodi se.

Zbog utvrđenih nepravilnosti (zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja) zapečaćeno je 18 objekta i u 105 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama 269.150 KM.

“Porezna uprava poziva sudove da, blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu, izriču sankcije da bi imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče, i kad je manja, ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena”, naglašavaju oni, prenosi Fena.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti. Stoga se pozivaju porezni obveznici, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone da se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se to što prije urade i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.

“Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije”, saopšteno je iz Porezne uprave Federacije BiH.