Tržišta i finansije

LOK MKF preuzeo kreditni portfelj ugašene Melahe


LOK Mikrokreditna fondacija Sarajevo preuzela je kreditni portfelj ugašene Mikroreditne fondacije Melaha Sarajevo.

Kako  navode iz Melahe  osobe koje imaju zaključene ugovore o kreditu ili su naslijedile obaveze iz zaključenih ugovora sa ovom mikokreditnom fondacijom dužne su temeljem akta Agencije za bankarstvo Federacije BiH izmirivati svoje obaveze LOK Mikrokreditnoj fondacija  koja je dobila aktivnu legitimaciju za dalje vođenje svih postupaka s ciljem naplate nenaplaćenih potraživanja, piše indikator.ba.

Svoje dospjele, a neplaćene obaveze po zaključenim ugovorima o kreditu ovi  klijenti dužni su da uplaćuju, počev od 1.novembra 2023. godine.

Mikrokreditna fondacija Melaha Sarajevo,  iza koja je stajala Javrejska zajednica u Bosni i Hercegovini, ostala je bez dozvole za rad, te će biti likvidirana nakon što su vlasnici odlučili da je ugase.

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine donijela je rješenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova davanja mikrokredita ovoj fondaciji 31.oktobra 2023. godine.
Melaha je bila najmanja među mikrokreditnim organizacijama u Federaciji BiH s aktivom koja je iznosila 151 hiljadu KM.

U 2022. godini MKF Melaha je imala kreditne plasmane u vrijednosti 94 hiljade KM, dok u 2023.godini nije davala kreddite. 

Mikrokreditna fondacija Melaha dobila je dozvolu za rad 2007.godine. Na kraju polugodišta ove godine imala je četiri zaposlenika.

LOK MKF takođe  spada u red manjih mokrokreditnih institucija -u  2022.godini imala je aktivu od 6,19 mil KM i kreditne plasmane od 4,85 miliona KM. Zapošljavala je 53 radnika.