Novosti

Rad od kuće u Njemačkoj: Broj zaposlenika se učetverostručio od pandemije


Broj zaposlenika koji su u Njemačkoj radili isključivo od kuće gotovo se učetverostručio od početka pandemije. Dok je 2019. godine na taj način radilo 674.000 osoba, broj je porastao na oko 2,285 miliona ili šest posto svih zaposlenih u 2021. godini, kako prenosi Njemačka novinska agencija (dpa). Ministarstvo rada Njemačke objavilo je ove podatke u četvrtak, oslanjajući se na službenu statistiku, odgovarajući na zastupničko pitanje Susanne Ferschl iz stranke Ljevica.

Zanimljivi podaci dolaze i od Instituta za ekonomska istraživanja Ifo, koji navodi da zaposleni u privredi od kuće najčešće rade petkom i ponedjeljkom. Petak je najpopularniji dan za rad od kuće u 55 posto kompanija, dok je ponedjeljak na drugom mjestu s 35 posto, pokazuje istraživanje provedeno na više od 9000 kompanija.

Analitičar Ifa, Simon Krause, napominje da zaposlenici utorak, srijedu i četvrtak provode u kancelariji, što važi i za one koji kombiniraju rad od kuće i u kancelariji. Ovaj trend se proteže kroz sve sektore, bez obzira na veličinu kompanije, s tim da oko 64 posto kompanija dozvoljava rad od kuće.

Kraus smatra da se podjelom dana na rad u kancelariji i rad od kuće mogu zadovoljiti interesi i poslodavaca i zaposlenika. U uredskim danima mogu se organizirati kreativni timski rad, sastanci i mentorstvo, dok kućna atmosfera omogućuje nesmetan individualni rad. Ovo pruža zaposlenicima fleksibilnost, uštedu na putovanjima i poslodavcima smanjenje uredskih troškova, uz očuvanje produktivnosti.

Statistika pokazuje da je u 2022. godini 24,2 posto svih zaposlenih u Njemačkoj barem povremeno radilo od kuće, s tim da je 14,7 posto radilo od kuće barem polovicu radnog vremena, a 9,5 posto manje od polovice. U usporedbi s periodom prije pandemije, udio osoba koje rade od kuće među zaposlenicima – uključujući i samozaposlene – gotovo se udvostručio sa 12,8 posto u 2019. na 21 posto u 2020. godini.

Državni zavod za statistiku navodi da među samozaposlenima, 53,9 posto radi od kuće, pri čemu 76 posto njih provodi najmanje polovicu radnog vremena u kućnoj kancelariji. Zanimljivo je da su muškarci nešto češće radili od kuće od žena, s 25 naspram 23,3 posto.

Kada se radi o profesijama, najveći postotak zaposlenika koji rade od kuće je među onima koji uglavnom rade za stolom, poput 50,6 posto znanstvenih radnika i 42,2 posto menadžera. S druge strane, najmanji postotak onih koji rade od kuće zabilježen je među rukovateljima pogonima i strojevima te nekvalificiranim radnicima, sa samo 1,8 odnosno 2,2 posto.