Novosti

Zbog pranja novca Crna Gora bi se mogla naći na crnoj listi


To bi tijelo Vijeća Europe, kako je najavljeno, sredinom prosinca ove godine trebalo usvojiti izvješće koje bi Crnu Goru, u slučaju loših ocjena, moglo staviti na “sivu listu” FATF-a.

Pojašnjeno je da je riječ o popisu zemalja koje ne primjenjuju ili samo primjenjuju mjere za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Sa sjedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno tijelo za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Na njihovoj web stranici postoji “siva lista”, gdje možete vidjeti koje su zemlje na toj listi.

Zanimljivo je, međutim, da se na ovoj “sivoj listi” nalazi i susjedna Hrvatska. Hrvatska je u sadašnjoj situaciji jedina članica Europske unije koja se nalazi na “sivoj listi”.

Prema FATF-u, Vlada u Zagrebu obećala je pojačati napore u sferi sprječavanja svih oblika financijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan.

“Stavljanje na “sivu listu” FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i, naravno, može imati odvraćajući učinak na strane investitore”, navodi RTCG u tekstu.

Ostale zemlje na listi su, primjerice, Sirija, Jemen, Mali, Nigerija, Burkina Faso ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasificirane kao visokorizične. Trenutno su na njemu samo tri zemlje – Iran, Mijanmar i Sjeverna Koreja.

Crnogorska vlada ranije je upozorila da bi stavljanje zemlje na “sivu listu” moglo dovesti do pada njenog kreditnog rejtinga, kao i do usporavanja realizacije stranih ulaganja koja dolaze iz zemalja koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Ako FATF neku zemlju stavi pod pojačani nadzor, odnosno na “sivu listu”, to znači da se ta država obvezala da će u dogovorenom roku otkloniti utvrđene strateške nedostatke.

Sljedeća plenarna sjednica Manivala održat će se od 11. do 15. prosinca u Strasbourgu.

U Srbiji je, prema izvješću Uprave za sprječavanje pranja novca, u 2022. godini bilo sumnjivih transakcija vezanih uz građevinski sektor ili kriptovalute, što se uočava kao tipično posljednjih godina, a o čemu je Nova ekonomija već pisala. .

Sumnjive transakcije koje bi mogle biti pranje novca uočene su prošle godine prilikom otkupa sekundarnih sirovina, podizanja novca s računa poduzeća u obliku pozajmica, kao i prilikom reeksporta.

Pranje novca odnosi se na uvođenje u legalne tijekove novca stečenog nezakonitim putem.