Novosti

CNN Travel zagovara uvođenje ugljičnih pasoša


Američka TV mreža CNN, koja je posljednjih godina doživjela dramatičan pad gledanosti, počela je prije par dana zagovarati uvođenje takozvanih ugljičnih pasoša. “Vrijeme je da ograničimo koliko često smijemo putovati u inostranstvo, a ugljični pasoši (Carbon Passports) mogli bi biti odgovor”, kaže CNN Travel i dodaje: “Drastične promjene u našim navikama putovanja su naprosto neizbježne. Putnici bi se trebali pripremiti na promjenu svojih putnih navika već sada, prije nego što im se te promjene nametnu”.

“Negativni uticaji turizma na okoliš postali su toliko ozbiljni da neki sugerišu da su drastične promjene u našim navikama putovanja neizbježne. U izvještaju iz 2023. koje je analiziralo budućnost održivog putovanja, turoperator Intrepid Travel ustvrdio je da će ugljični pasoši uskoro postati stvarnost – ako se turistička industrija nada da će preživjeti”, navodi CNN.

Što je ugljični pasoš? Ideja ugljičnog pasoša fokusira se na to da se svakom putniku dodjeljuje godišnja količina emisije ugljika za putovanje koju ne može premašiti. Prosječni godišnji ugljični otisak za osobu u SAD-u je trenutno 16 tona – jedna od najviših stopa u svijetu. U Ujedinjenom Kraljevstvu ta brojka iznosi 11,7 tona, što je još uvijek pet puta više od brojke preporučene Pariškim sporazumom. Prosječni globalni ugljični otisak treba pasti ispod dvije tone do 2050. Ova brojka odgovara otprilike dva povratna avionska leta između Londona i Njujorka, piše američki medij.

Izvještaj Intrepid Travela predviđa da ćemo se ugljični pasoši pojaviti do 2040. Da bi smanjenje emisija imalo smislenog učinka, cijene karata morale bi porasti za 1,4 posto svake godine, kako bi se pojedinci obeshrabrili od letenja avionom. Neke evropske zemlje počinju poduzimati mjere za smanjenje putovanja avionima. Od 1. aprila 2023. putnici na kratkim letovima i starijim avionima u Belgiji podliježu povećanim porezima kako bi se potaknuli alternativni oblici putovanja.

Manje od dva mjeseca kasnije, Francuska je zabranila domaće letove na kratkim relacijama gdje se isto putovanje može obaviti vozom za dva i pol sata ili manje. Očekuje se da će i Španija slijediti te primjere. Slična bi se šema također mogla pojaviti i za Njemačku. Anketa YouGov-a 2021. pokazala je da bi 70 posto Nijemaca podržalo takve mjere za borbu protiv klimatskih promjena da su dostupni alternativni prometni pravci poput vozova ili brodova.

Istraga Evropske federacije za promet i okoliš 2023. pokazala je da brodovi za krstarenje “pumpaju” četiri puta više sumpornih plinova u atmosferu od običnih brodova. Stoga bi se turisti trebali pripremiti na promjenu svojih putnih navika “već sada, prije nego im se ta promjena nametne”, zaključuje CNN Travel.

“Ugljični pasoš, kako je zamislio Intrepid Travel, bio bi pasoš koji svakom putniku dodjeljuje godišnji iznos emisije ugljičnog otisaka koju ne može premašiti. Do 2040. godine svaka vožnja Uberom, putovanje avionom i odlazak u supermarket bit će zabilježen u njihovim uređajima, bilježeći njihov ugljični otisak u stvarnom vremenu”, pojasnio je Yahoo Finance News.