IT i Tehnologija

Apple iz prodaje povlači dva nova modela pametnih satova


U SAD ova dva modela moći će se kupiti još nekoliko dana, nakon čega se povlače iz prodaje

Apple je u septembru ove godine predstavio dva nova modela pametnih satova – Apple Watch 9 i Apple Watch Ultra 2, od kojih imaju velika očekivanja na tržištu, pogotovo tiokom ovog blagdanskog šoping razdoblja kada će mnogi sebi ili drugima pokloniti upravo jedan od pametnih satova Cookove kompanije. 

No ko god u SAD želi kupiti ove modele, morat će požuriti jer će ih Apple ove sedmice povlači s američkog tržišta. Razlog je tužba za kršenje patenata tehnologije za očitavanje krvi u kisiku koju je protiv njih podigla kompanija za razvoj medicinske tehnologije Masimo.

Ova je kompanija optužila Apple da su privukli njihove zaposlenike te im ukrali spomenutu tehnologiju koju su implementirali u svoje uređaje, a još prije dva mjeseca izvršni direktor Masima Džo Kijani (Joe Kiani) rekao je kako je spreman za pregovore s Appleom. 

Dogovor nije postignut, a u oktobru je američka Međunarodna trgovinska komisija donijela odluku prema kojoj bi mogli zabraniti prodaju spomenuta dva uređaja u SAD.

Treba naglasiti kako konačna odluka još nije donesena te bi je do Božića trebala objavili Bajdenova (Biden) administracija čiji predstavnici kažu da pažljivo uzimaju u obzir sve faktore ovog slučaja. 

Ako pokažu palac dolje Appleu, od 26. decembra na snagu bi stupila zabrana prodaje Apple Watcha Series 9 i Ultra 2 koja bi vrijedila samo za područje SAD, tako da bi ovi satovi i dalje bili dostupni na drugim tržištima