Tržišta

Njemačku čeka val poskupljenja


 Roba za njemačke potrošače vjerovatno neće uskoro pojeftiniti jer sve više kompanija planira povećati cijene svojih proizvoda, objavio je ekonomski institut “Ifo”.

Prema analizi “Ifa”, očekivanja cijena ponovo su porasla u decembru na 19.7 bodova, s 18.1 bodova u novembru. Prethodni minimum bio je u avgustu kada je bilans iznosio 14.5.

Ekonomisti očekuju značajan rast cijena u uslužnim djelatnostima. Prije svega, u ugostiteljstvu postoji namjera značajnog povećanja cijena, kaže “Ifo”.

U toj privrednoj grani indeks je porastao s 45.9 na 87.6 bodova.

Ulogu će odigrati i vraćanje na redovnu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 1. januara, čega su neko vrijeme bili pošteđeni ugostitelji.

Ali, i trgovci planiraju ponovno dizanje cijena.

Bodovi u indeksu očekivanog kretanja cijena proizlaze iz udjela kompanija koje namjeravaju povećati cijene. Ta se ravnoteža dobije tako da se od postotka preduzeća koja planiraju povećanje cijena oduzme udio onih koji namjeravaju sniziti cijene.

Niže cijene energenata u novembru gurnule su inflaciju na najniži nivo od juna 2021. Potrošačke cijene, odnosno stopa inflacije bila je 3.2 posto viša nego u istom mjesecu prošle godine.

Prema procjenama mnogih ekonomista, inflacija bi u decembru ponovo mogla porasti na četiri odsto. Lani je država jednom u decembru preuzela troškove građana za plin i grijanje.

Sada nema ništa što bi moglo uticati na stopu inflacije,