BIZcomment

Biznis barometar: Opasna trojka


Kada u jednoj državi istim povodom uhapse predsjednika državnog suda, šefa obavještajne službe i uglednog advokata, kao što se to dogodilo kod nas, tada više niko ne može mirno spavati. Nesanicu izaziva šok koji je vijest o tome izazvala u javnosti, strah od pravne nesigurnosti i zabrinutosti šta nam se sve u takvoj zemlji može dogoditi u budućnosti. No iz ovog aktuelnog događaja moguće je izvući i pozitivan zaključak poput ovog: vlast se konačno počela baviti ozbiljnim poslom – pravljenjem prave i pravne države što im je najpreči posao ukoliko zaista žele da je uvedu u članstvo Evropske unije.

Toliko o tome uvažavajući činjenicu da se ova rubrika isključivo bavi temama iz područja ekonomije i biznisa, ali ovo spektakularno hapšenje nije mogla prešutiti i iz razloga što svakojake zloupotrebe, kriminal itd. podrivaju sistem i negativno utiču na poslovni ambijent.

Srećom dogodilo se i nekoliko pozitivnih priča. Jedna od njih je svečana dodjela prve nagrade Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine najuspješnijim izvoznicima iz BiH. Među njima je i „Valens“, najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru usluga koje kreira na bazi informacionih tehnologija. Firma je osnovana 2021. godine, a nagradu je dobila za 2022. godinu u kojoj je među kompanijama do 50 uposlenih dostigla najveći nivo izvoza. Vlasnici/ortaci su Branko Simić (direktor) i Mirza Musić.

Prije osnivanja vlastite kompanije Simić je desetak godina radio za nekoliko stranih kompanija koje imaju predstavništva u Sarajevu a danas se već može pohvaliti time da ima podružnicu u Mostaru i vlastitu poslovnu platformu na kojoj se kompanijama nudi mogućnost oglašavanja radnih mjesta i licitacija. Namjera im je bila da ponude proizvod za domaće tržište a ne samo da se orijentišu na rad za strance.

Dok još nije istekla valja se prisjetiti da će 2023. godina biti posebno upamćena po tome da su brojne banke i finansijske institucije, međunarodne organizacije, lokalne i entitetske vlasti u proteklih dvanaest mjeseci gotovo svake sedmice potpisivali ugovore kojima se obezbjeđuje novac za pokretanje i razvoj privatnog poduzetništva, obrta, start-up biznisa i raspisivali tendere na osnovu kojih je taj novac dodjeljivan. To je u znatnoj mjeri aktiviralo prije svega mlade, poslovno orijentisane osobe da pokrenu vlastite biznise i svoju sudbinu ne vežu za ishod konkursa na koje se prijavljuju tražeći posao.

Cijeneći pozitivne rezultate takve politike podsticaja nadati se da će u budžetima za 2024. godinu za te namjene sredstva biti uvećana i efikasno usmjerena ka onima koji imaju ideju za dobar posao. A to znači za lični i kolektivni prosperitet.