Crypto

Hrvatska može učinkovito reagovati na zloupotrebe i kriminal u kriptovalutama


Profunkcionisala je Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa), policija ima posebnu jedinicu koja se bavi računarskim kriminalom, u zakonodavstvo su implementirani svi preduslovi za otkrivanje i kažnjavanje malverzacija s kriptovalutama, a policija je registrovala svoj kriptonovčanik te može oduzeti kriptovalute stečene kriminalom i pohraniti ih do okončanja sudskog postupka.

Hanfa je u četvrtak podružnici londonske kriptomjenjačnice Wirex – društvu Wirex Digital iz Zagreba odbila upis u Registar pružalaca usluga virtualne imovine. Radi se o virtuelnoj mjenjačnici koja ima šest miliona klijenata u svijetu, a za koju se sumnja da bogatim Rusima pomaže izvlačiti imovinu i izbjegavati sankcije.

Hanfa je nad društvom Wirex Digital već prije obavila neposredan nadzor, u oktobru im je izrekla osam nadzornih mjera koje su morali primijeniti do 12. decembra. Kako to nisu učinili, odbijen im je upis. U Hanfinom Registru pružalaca usluga virtuelne imovine upisano je samo pet društava, a zahtjeve za upis podnijelo je njih 16, što govori da se prije upisa za svako radi due diligence i primjenjuje Zakon o sprečavanju pranja novca.

Profesor na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Sunčana Roksandić je sa sudijom Opštinskog suda u Velikoj Gorici, Kornelijom Ivanušić i voditeljem Službe terorizma u MUP-u Krešimirom Mamićem provela istraživanje i objavila stručni članak o oduzimanju kriptovaluta stečenih kaznenim djelom.

Kaže da Hrvatska još prije nekoliko godina nije imala gotovo nikakve mehanizme za efikasni kazneni progon malverzacija kriptovalutama (tek su 2021. izrekom spomenute u Kaznenom zakonu), ali su sada bitni pomaci na normativnom i praktičnom planu.