Svijet

Kompanija D. Lechner proglasila bankrot pred praznike


Kompanija D. Lechner, koja je nekada bila vodeća u proizvodnji kuhinjskih i pozadinskih ploča, suočava se sa surovom ekonomskom situacijom zbog čega je bila primorana da proglasi bankrot.

Budućnost kompanije iz Rotenburga ob der Tauber je neizvjesna i stotine zaposlenih strahuje za posao.

Kompanija, nekada simbol prvorazrednog kvaliteta i kreativnih ideja, trebalo bi da od 1. januara bude insolventna.

Vijest, koja je šokirala zaposlene i cijelu industriju, objavili su advokati kompanije.

Fabrika D. Lechner je na kraju 2021. godine bila na rubu finansijskog kolapsa. Sada, nakon kratkog perioda oporavka, nazire se još jedna teška poslovna kriza.

Razlozi za drastičan razvoj događaja su različiti i odražavaju trenutne izazove s kojima se mnoge industrije suočavaju. Teška ekonomska situacija, pod uticajem promjena potrošačkih navika nakon globalne pandemije, glavni je razlog za ovaj oštri rez.

Rastuće cijene i stalno visoke kamatne stope imale su razorne efekte na poslovanje. Bolan pad prodaje od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu takođe je stavio kompaniju pod ozbiljan pritisak.

Čak 320 radnika suočava se sa nesigurnim vremenima jer su zabrinuti za svoju profesionalnu budućnost.

Njemački mediji navode da bi cijela odjeljenja za obradu mogla da se suoče s gašenjem. Proizvodne linije mogle bi da budu zatvorene od januara dok tačan broj radnika koji bi trebalo da napuste kompaniju još nije poznat.

Ipak, postoji tračak nade, čak i ako je njemačka kompanija insolventna.

Proizvodnju stakla, koja se smatra vrijednim dijelom kompanije, uskoro će preuzeti investitor. Radnici koji rade u tom pogonu za sada mogu da odahnu jer se u tome sektoru ne planiraju otpuštanja.

Njemački gigant u proizvodnji preciznih alata Groz-Bekart, podsjetimo, takođe je primoran na rezove i šalje zaposlene u fabrici u Albštatu na skraćeno radno vrijeme od 1. januara