Energetika

Njemačka je prvi put većinu svojih energetskih potreba pokrila obnovljivim izvorima


Ove će godine po prvi put više od polovice električne energije koja se koristi u Njemačkoj biti ekološki prihvatljiva, tvrde dva vodeća njemačka istraživačka instituta za obnovljivu energiju. Obnovljivi izvori energije ove će godine činiti nešto manje od 52 posto bruto potrošnje električne energije, što je pet postotnih bodova više nego godinu prije.
Prema predviđanjima njemačkih instituta ZSW i BDEW, ukupna bruto potrošnja električne energije u 2023. iznosit će oko 517,3 milijarde kilovatsati, sažela je prognoze njemačka novinska agencija dpa.

Obnovljivi izvori energije predstavljali su posebno visok udio u julu s 59 posto, u majus 57 posto te u oktobru i novembru s 55 posto potrošnje energije u Njemačkoj.

U junu je proizvodnja električne energije iz sunčeve svjetlosti dosegla novi rekord od 9,8 milijardi kilovat sati. Energija vjetra na kopnu, s ukupno 113,5 milijardi kilovatsati, postavila je novi cjelogodišnji rekord.

S ukupno 267 milijardi kilovat sati proizvedeno je više ekološki prihvatljive energije nego ikad prije.

“Brojke pokazuju da smo na pravom putu”, rekla je Kerstin Andreae, predsjednica izvršnog odbora BDEW. No, istaknula je kako nema garancija za postizanje potpuno klimatski neutralne opskrbe električnom energijom. “Ostalih 50 posto može se postići samo ako političari nastave dosljedno uklanjati sve prepreke širenju obnovljivih izvora”, objasnio je Andreae.

Odluka donesena na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju, koja poziva na odmak od fosilnih goriva poput ugljena, nafte i prirodnog plina, zahtijeva širenje obnovljivih izvora u potpuno nove dimenzije, a mišljenje je člana uprave ZSW-a Frithjofa Staissa. sažeo dpa.