IT i Tehnologija

Apple iz prodaje povukao nekoliko modela najprodavanijeg Apple Watcha


Apple od sada više ne prodaje najnoviji Apple Watch nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden odbio izdati hitnu odluku u posljednjem trenutku kako bi najprodavaniji pametni sat ostao na policama trgovina.

Joe Biden imao je rok do kraja Božića da poništi odluku američke komisije za međunarodnu trgovinu koja sprječava Apple da prodaje Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2, između ostalih novijih modela, jer krše patente registrirane na drugu kompaniju. Ali Biden nije intervenisao.

Apple je već uklonio ove modele satova iz svoje online trgovine, a prodavnice Apple Store otvorene su u utorak bez ijednog od najnovijih vrhunskih satova u zalihama. Jeftiniji Apple Watch SE, koji nije bio dio presude, ostaje u prodaji, ali zabrana prodaje se odnosi na Apple Watch Series 6 i novije, kao i na sve modele Apple Watch Ultra.

U oktobru je američka komisija za međunarodnu trgovinu presudila da je Apple prekršio patent za pulsni oksimetar, koji koristi tehnologiju zasnovanu na svjetlu za očitavanje nivoa kisika u krvi. Masimo, proizvođač medicinskih uređaja, posjeduje pomenuti patent.

Ostali trgovci, uključujući Amazon i Best Buy nastavljaju prodavati svoje preostale zalihe Apple satova u trgovinama i na internetu. Ali odluka ITC-a sprječava Apple da uvozi više pametnih satova u Sjedinjene Američke Države.

Apple je rutinski plasirao svoj pametni sat kao uređaj za spašavanje života što ga čini najpopularnijim satom koji se prodaje širom svijeta. Ali njegov okršaj s Masimom prijeti da to potkopa.

Apple je 18. decembra odlučio da preventivno počne da stavlja van prodaje verzije Apple Watcha Series 9 i Ultra 2 u iščekivanju da odluka stupi na snagu. Bez Bidenove intervencije, 60-dnevni period za razmatranje odluke ITC-a završio se u ponedjeljak.

“Apple se u potpunosti ne slaže s odlukom i provodi niz pravnih i tehničkih akcija kako bi osigurao da Apple Watch bude dostupan kupcima”, navodi se u saopćenju kompanije. Apple se također obavezao da će “poduzeti sve mjere” kako bi Apple Watch uskoro vratio američkim kupcima.

Kompanija bi mogla biti u mogućnosti da napravi softverska podešavanja, možda mijenjajući način na koji sat stupa u interakciju s pulsnim oksimetrom tako da ne krši Masimov patent. Ali takva promjena bi mogla potrajati i nema garancije da će ITC prihvatiti Appleovo potencijalno rješenje.

Izvršni direktor Masima Joe Kiani rekao je za CNN da vjeruje da je Apple namjerno prekršio patente njegove kompanije. Ali kompanije su već godinama u zavadi. U oktobru 2022. godine Apple je podnio dvije tužbe za kršenje patenta protiv Masima.