Novosti

U Švedskoj postavljena najviša drvena vjetroturbina na svijetu


Startup Modvion, koji se bavi obnovljivom energijom, kompletirao je postavljanje drvene turbine visoke 150 metara.

Vjetroturbina je postavljena u Švedskoj i trenutno drži titulu najviše drvene vjetroturbine svijeta. Dizajn je modularan, korišteno je drvo smreke, proizvodnja je obavljena u fabrici, a montaža na mjestu postavljanja.

U vrijeme kada proizvođači postavljaju rekorde za instalaciju turbina visokih 252 metra u samo 24 sata, čini se da je podvig povezan s drvenom turbinom na margini. Međutim, dok više turbine omogućavaju veći zamah lopatica i mogu uhvatiti brži vjetar, njihova čelična konstrukcija ima ozbiljna ograničenja.

Većim turbinama su potrebni tornjevi većeg prečnika kako bi ih mogli podržati. Iako se mogu transportovati pomoću većih nosača za offshore projekte, njihovo postavljanje na kopnu predstavlja višestruke poteškoće. Tuneli, mostovi i kružni tokovi su dio drumskog transporta, a sve to je velik izazov za transport velikih dijelova turbina. Upravo to otežava njihovo postavljanje na kopnu.

Modvion koristi lamelirani furnir (LVL) za izgradnju debelih zifova svojih rekordnih tornjeva. Startup upotrebljava smreku, kompresovane slojeve i ljepilo za izradu zakrivljenih dijelova tornja. Kontrolom slojeva se kontroliše snaga i fleksibilnost zidova.

Ovaj pristup se može koristiti i s čelikom, ali sastavljanje zakrivljenih dijelova na mjestu postavljanja turbine povećava troškove i zabrinutost za održavanje. Drugo pitanje je paradoks vezan za rješenja obnovljive energije.

Veće vjetroturbine mogu proizvesti više obnovljive energije, no potrebna je veća količina čelika. Proizvodnja čelika se uglavnom obavlja korištenjem fosilnih goriva, što doprinosi emisiji ugljika, a to se obnovljivim izvorima pokušava smanjiti.