Tržišta i finansije

Najmlađe leasing društvo u BiH ima novog osnivača


Najmlađe leasing društvo u Bosni i Hercegovini, Scania Leasing BH d.o.o. Sarajevo, promijenilo je osnivača kao dio reorganizacije unutar grupacije, izvještava Indikator.ba.

Umjesto Scania CV Aktiebolag kao vlasnik podružnice u Bosni i Hercegovini upisano je društvo TRATON Financial Services Aktiebolag iz Švedske. Ugovor o kupoprodaji udjela potpisan je sredinom novembra prošle godine.

Ova promjena je dio nove strategije i reorganizacije unutar grupe koja je u vlasništvu Volkswagena i prema kojoj su prošle godine osnovana dva nova subjekta – TRATON Financial Services i TRATON Charging Solutions, naglašavajući diverzifikaciju poslovanja i predanost elektrifikaciji.

TRATON Financial Services pruža napredna rješenja za finansiranje i osiguranje za sve brendove unutar TRATON grupe, a to su Scania, MAN, Navistar i Volkswagen Caminhões e Ônibus.

Kroz TRATON-ovo zatvoreno i integrirano pružanje finansijskih usluga, grupacija nastoji potaknuti inovacije i izvrsnost i podržati transformaciju na održivi prijevoz.

Scania Leasing BH d.o.o. Sarajevo počeo je rad sredinom 2022. godine. Društvo je za devet mjeseci 2023. godine imalo plasmane u vrijednosti od 31,1 milion KM, a finansijski rezultat bio je negativan – 784 hiljade KM. Imalo je osam zaposlenih.