IT i Tehnologija

Instagram i Facebook pooštravaju mjere korištenja aplikacija za tinejdžere


Meta je saopćila da će sakriti osjetljiviji sadržaj od tinejdžera na Instagramu i Facebooku usred globalnog pritiska regulatora na giganta društvenih medija da zaštiti djecu od štetnog sadržaja na svojim aplikacijama.

Ovaj potez će otežati tinejdžerima da naiđu na sadržaje kao što su samoubistvo, samopovređivanje i poremećaji u ishrani kada koriste funkcije poput pretraživanja i istraživanja na Instagramu, navodi Meta.

Kako dalje navode iz Mete, svi nalozi tinejdžera će prema zadanim postavkama biti pod najrestriktivnijim postavkama kontrole sadržaja na Instagramu i Facebooku, a i dodatna pretraživanja bit će ograničena na Instagramu.

“Želimo da tinejdžeri imaju sigurno iskustvo i siguran doživljaj u našim aplikacijama koje odgovara uzrastu. Stoga, danas najavljujemo dodatne zaštite koje su fokusirane na vrste sadržaja na koje tinejdžeri nailaze na Instagramu i Facebooku”, saopćili su.

Čak i ako tinejdžer prati neki nalog koji sadrži objave osjetljivih tema i sadržaja, te objave će biti uklonjene iz njihovog “feeda”, prema Metinom blogu. Kompanija je saopćila da će mjere, za koje se očekuje da će biti uvedene u narednim sedmicama, pomoći da se pruži iskustvo “prikladnije za uzrast”.

Inače, Meta je pod pritiskom u SAD-u i u Evropi zbog navoda da njene aplikacije izazivaju ovisnost i da su pomogle u podsticanju krize mentalnog zdravlja mladih. Zbog toga su se iz kompanije odlučili na ovaj korak.