Tržišta

Visokorangirani ekonomski zvaničnici Turske najavili izuzetno važan sastanak u New Yorku


Visokorangirani ekonomski zvaničnici Turske, uključujući i predsjednicu Centralne banke Hafie Gaye Erkan, najavili su izuzetno važan sastanak u New Yorku na kojem bi se trebali sastati sa američkim investitorima.

Događaj pod nazivom “Dan investitora” bit će organizovan 11. januara u New Yorku, a turski zvaničnici će na njemu održati prezentacije o monetarnoj politici, finansijskim tržištima i bankarstvu.

Očekuje se kako će ovakvom događaju prisustvovati preko 200 rukovodilaca iz najvećih svjetskih investicionih fondova i finansijskih institucija, uključujući JPMorgan, Fidelity, Artisan, Goldman Sachs, Pimco, Vanguard, Blackrock, UBS i Morgan Stanley.

Prema pisanju turskih medija, interes za ulaganja u Tursku iz inostranstva dostigao je šestogodišnji maksimum u decembru i to nakon zaokreta u pogledu ekonomskih politika.

“Zvaničnici u Ameriku idu ohrabreni činjenicom da su kreditne promjene u Turskoj pale na manje od polovine nivoa u maju, a rezerve centralne banke dosegle su rekod od preko 145 milijardi dolara.

Prema pisanju Reutersa, očekuje se kako će strana ulaganja rasti i u narednom periodu.