BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Smrt biznismena


Nekoliko dana trajala je medijska pompa povodom objave liste deset najbogatijih ljudi u Bosni i Hercegovini koju čine vlasnici velikih proizvodnih i trgovačkih kompanija. Transparentno je saopšteno kolika je pojedinačna vrijednost njihove imovine i pozicija BiH po toj osnovi na listi bogataša u regiji. Naši na njoj ne kotiraju loše.
Oni što u dokolici, neraspoloženju, nepravdi… talasaju o svemu i svačemu imaju dovoljno materijala za višemjesečnu priču o tome kako se obogatio ovaj ili onaj, koliku mu platu imaju radnici, gdje i koje nekretnine ima, ko se obogatio zahvaljujući znanju i menadžerskim vještinama, a ko iskoristio pružene šanse, potpore i šupljine u zakonima. Biće im to tema do neke nove senzacije, korupcijske afere, privrednog čuda… a moguće je da će potrajati sve do nove liste u januaru 2025. godine. Kako se sve ne može sakriti od očiju naroda on već nagađa ko bi ove godine mogao da se ugura na tu listu.
Na njoj zasigurno neće biti ugledni bosanskohercegovački privrednik Ismet Mujanović, vlasnik i direktor Tvornice montažnih kuća „Krivaja“ iz Zavidovića jedne od najboljih kompanija u tom biznisu u regiji koji je nažalost preminuo u prvim danima ove godine. To je ona tvornica sa 200 zaposlenih koja je 2015. godine potpuno izgorjela a za nešto više od dvije godine digla se iz pepela, nastavila proizvoditi i izvoziti po čitavom svijetu. Tokom tih tridesetak mjeseci niko od radnika nije ostao bez primanja zahvaljujući uglavnom direktoru i djelomično Zavodu za zapošljavanje. Nije bilo ni masovnog napuštanja firme.Svi su vjerovali da će direktor obnoviti tvornicu i njihova radna mjesta. Nadati se da će nasljednici u vlasništvu i upravljanju tvornicom na bazi zaostavštine i poslovne filozofije Ismeta Mujanovića istrajati u dostizanju razvojne vizije ove kompanije i očuvanju njenog ugleda u zemlji i inostranstvu a sa njom zajedno i imena „Krivaje“ u poslovnom svijetu.
Dogodilo se da je i na početku 2023. godine BiH ostala bez nekoliko uglednih, narodski kazano velikih direktora, gazda Miodraga Slavuljice vlasnika trgovačkog centra u Tesliću; Milorada Krstića, dugogodišnjeg, s pravom kazano legendarnog direktora kompanije „Sava“ iz Bijeljine; Krešimira Bevande vlasnika prvog mostarskog hotela sa pet zvjezdica… Slično su počele i još neke ranije godine. Da li je u pitanju slučajnost ili zla kob – svako će tumačiti prema vlastitom nahođenju.