Tržišta

Rekordni broj otkaza u tehnološkim kompanijama širom svijeta


Broj tehnoloških radnika koji su otpušteni širom svijeta od 2020. do 2023. godine je znatno povećan.

Od januara 2024. godine, najveći broj otpuštenih imao je Amazon, njih više od 27 hiljada, u pet odvojenih krugova otpuštanja. Slijede Meta i Google sa oko 21 hiljadu i 12 hiljada najavljenih otkaza.

Otpuštanja u svim industrijama počela su 2020. godine zbog izbijanja pandemije Covid-19, a broj otpuštanja u tehnologiji se nakon virusa nastavljao povećavati.

Najviše gubitaka radnih mjesta dogodilo se u Sjedinjenim Državama, gdje se nalaze tehnološki divovi poput Amazona, Meta-e i Google-a.

Foto: Statista

Foto: Statista

Samo u prvom kvartalu 2023. godine, više od 167 hiljada zaposlenih je otpušteno širom svijeta, što je označeno rekordnim.

Naime, od maloprodaje do finansija i obrazovanja, svi sektori pate od ovog široko rasprostranjenog smanjenja broja zaposlenih. Međutim, najviše su pogođeni maloprodajni tehnološki startupi, sa skoro 29 hiljada otkaza najavljenih od septembra 2023. godine.

Rat Rusije i Ukrajine, rat u Gazi, pad kineske proizvodnje i rastuća inflacija imali su značajan utjecaj na tehnološku industriju te i dalje predstavljaju veliku zabrinutost za tehnološke kompanije.

Kao posljedica toga, kompanije širom svijeta tek treba da prevladaju sve ekonomske izazove, a kako bi riješile takve poteškoće, tehnološke kompanije su napravile poslovne planove. Naprimjer, u Sjedinjenim Državama, tehnološke firme planirale su da se više fokusiraju na zadržavanje potrošača, automatizaciju softvera i smanjenje operativnih troškova.