Auto

Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje


Tesla će obustaviti većinu proizvodnje automobila u svojoj tvornici u blizini Berlina od 29. januara do 11. februara, objavila je kompanija u četvrtak, navodeći kao razlog nedostatak komponenti zbog pomaka u transportnim rutama zbog napada na brodove u Crvenom moru.

Djelimično zaustavljanje proizvodnje dokaz je da je kriza u Crvenom moru pogodila najveću evropsku privredu.

Američki proizvođač električnih vozila prva je kompanija koja je objavila prekid proizvodnje zbog poremećaja. Mnoge kompanije, uključujući Geely, drugog najvećeg kineskog proizvođača automobila po prodaji, i švedsku kompanij  u za opremanje doma Ikea upozorile su na kašnjenja isporuka.

“Oružani sukobi u Crvenom moru i povezani pomaci u prometnim rutama između Evrope i Azije preko Rta dobre nade takođe imaju uticaj na proizvodnju u Gruenheideu”, rekao je Tesla u izjavi.

“Znatno duža vremena transporta stvaraju jaz u snabdijevnim lancima.”

Analitičari očekuju da bi drugi proizvođači automobila mogli pretrpjeti posljedice sukoba na Crvenom moru.

“Oslanjanje na toliko ključnih komponenti iz Azije, a posebno Kine, bila je potencijalna slaba tačka u snabdijevnom lancu bilo kojeg proizvođača automobila. Tesla se uveliko oslanja na Kinu za komponente baterija, koje je potrebno transportovati u Evropu preko Crvenog mora, neprestano stavljajući proizvodnju u opasnosti”, rekao je Sam Fiorani, potpredsjednik kompanije AutoForecast Solutions koja prati snabdijevne lance i proizvodnju automobila.

“Ne može se vjerovati da su jedini, samo prvi koji su reflektovali problem”, rekao je.

Prekid predstavlja dodatni pritisak na Teslu u vrijeme kada se takođe bori u radnom sporu sa švedskim sindikatom IF Metall oko potpisivanja kolektivnog ugovora, što je izazvalo štrajkove saosjećanja niza sindikata širom nordijske regije.

Sindikalno udruženi radnici u Hydro Extrusions, podružnici norveške aluminijumske i energetske kompanije Hydro, prekinuli su rad na komponentama za Tesla automobile 24. novembra. Radnici su članovi IF Metalla.