Novosti

Proizvođači namještaja iz BiH predstavljaju svoje proizvode na međunarodnom sajmu u Kelnu


Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) organizirala je nastup domaćih proizvođača na međunarodnom sajmu namještaja i interijera imm cologne koji se održava od 14. do 18. januara u Kelnu.

Kako su saopćili iz VTK BiH, na štandu Bosne i Hercegovine izlažu kompanije Arting Gradnja Lukavac, AS NOSTRO Tešanj, Bosnian Beech Board Visoko, Drinjača Šekovići, Laurel Prijedor, Quantum Sarajevo i Standard Prnjavor.

“Ovo je 12. nastup kompanija na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu imm, a ove godine bh. štand ima istaknutu poziciju u centru hale 7 i okružen je jakim skandinavskim brendovima. Imamo unaprijed najavljene posjete kupaca iz evropskih država i očekujemo dobre poslovne razgovore s našim izlagačima”, izjavila je savjetnica za promociju izvoza drvnog sektora u VTK BiH Lejla Međedović.

Izvoz drvnog sektora Bosne i Hercegovine u periodu od januara do novembra prošle godine iznosio je 757,6 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom je 305 posto. Izvoz namještaja u navedenom periodu iznosio je 310 miliona eura ili 40,9 posto od ukupnog izvoza drvnog sektora.

Njemačka je bila dominatno, najznačajnije izvozno tržište za bh. proizvođače namještaja i u periodu od januara do novembra 2023. godine. U ovu zemlju je ostvaren izvoz u vrijednosti od 126 miliona eura, od čega na namještaj od drveta otpada 111 miliona eura. Na ovo tržište najviše su se izvozila tapacirana sjedala (58 miliona eura), namještaj za spavaće sobe, trpezarije i kuhinje.

Pod sloganom “Tradicija za budućnost”, a u cilju utiranja puta za bh. namještaj na tržištu Evropske unije, VTK BiH je za 12 godina izlaganja u Kelnu podržala 90 nastupa firmi.