IT i Tehnologija

Android će dobiti novu funkciju


Fizičke SIM kartice sve više bivaju zamijenjene od strane eSIM, a brendovi kao što su Apple i Google već koriste tehnologiju u svojim telefonima.

iPhone modeli čak omogućavaju da konvertujete tradicionalni SIM u eSIM, a ova funkcija još nije dostupna na Android uređajima.

Međutim, izgleda da Google radi na “Convert to eSIM” funkciji, koja je primjećena u Android 14 Developer 1 verziji platforme, ali još nije postala deo stabilnog Android 14 softvera. Sada se ponovo pojavila u najnovijoj Android 14 QPR 2 Beta 3 verziji.

Iako je eSIM podržan na većini vrhunskih Android telefona, oni ne nude mogućnost konverovanja fizičkog SIMa u eSIM.

Da li je eSIM bolji nego fizički SIM?

Debata eSIM protiv fizičkog SIM-a je dovela do podijeljenih reakcija među korisnicima.

Neke jasne prednosti koje eSIM donosi uključuju to da on ne može da se fizički ošteti ili diplira. Njihova mala veličina može da omogući proizvođačima da dodaju dodatne komponente i implementiraju vodootpornost na uređaje, jer nema otvora koje zahtijeva fizički SIM slot.

Međutim, postoji i velika mana. Ukolikos te navikli da mijenjate svoju SIM karticu između različitih uređaja, eSIm će taj proces načiniti težim. Umjesto da jednostavno ubacite karticu, moraćete da prolazite kroz proces aktivacije svaki put kada vršite zamjenu eSIM-a na telefonima.