BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Bujrum roboti!



Svjetski lider u elektrifikaciji i automatizaciji švicarski ABB akvizirao je sarajevsku firmu Meshmind i najavio otvaranje ureda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Vijest je u javnost plasirana direktno iz sjedišta ABB Group u Švicarskoj i u njoj nije objavljeno koliko je to preuzimanje plaćeno što je za njih neuobičajeno. Naime za većinu ovakvih i sličnih transakcija obavljenih u BiH novac se ne spominje što je nerijetko i povod različitim spekulacijama – za aktere akvizicije više štetnim nego korisnim.

Ako se cijena zanemari najvažnije je da je riječ o biznisu koji danas trese svijet: razvoj i primjena umjetne inteligencije u kojoj, kako se pokazuje, i BiH ima respektabilne kreatore. Ova investicija će ubrzati mogućnost u softverskom inženjeringu i aplikacijama, te poslužiti kao novo središte za istraživanje i razvoj a u konačlnici i primjenu u industrijskoj proizvodnji i logistici. Investicija se poklapa s ABB-ovom nedavnom akvizicijom Sevensense-a, vodećeg dobavljača navigacijske tehnologije 3D vizije za autonomne mobilne robote (AMR) sa AI-om.

Svakom moćnom i pametnom ko poput ABB-a dolazi u Bosnu i Hercegovinu da bi koristeći resurse znanja naših stručnjaka ostvario novu vrijednost i zajedno sa tim doprinosio ekonomskom jačanju zemlje treba iskazati dobrodošlicu. Uz to ovog puta dodajemo i – bujrum roboti!

O umjetnoj inteligenciji i robotima debatovalo se i na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Tamo je bila i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i učestvovala u sesiji „Diplomatski dijalog na zapadnom Balkanu“. Njenom govoru ne treba pridavati značaj jer je imao karakter samohvalisanja o dobrim rezultatima nove vlasti – posebno Vijeća ministara, a susrete sa predsjednicima vlada Republike Moldavije i Crne Gore treba registrovati kao uobićajenu diplomatsku aktivnost.

Sudeći po izvještajima medija za Krišto je najvažniji događaj u Davosu bio razgovor sa predsjednikom hrvatske vlade Andrijom Plenkovićem. Pri tom ništa novo jedno drugom nisu kazali. Ako je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH u švicarske Alpe otišla samo zbog toga mogla je i da ne ide. Plenković će naredih dana doći u službenu posjetu Bosni i Hercegovini pa se i u Sarajevu uz alpski čaj mogu lijepo popričati!