Novosti

Kina: Rekordna stopa nezaposlenosti mladih


Usljed smanjenja ukupnog stanovništva smanjuje se i radno sposobno stanovništvo Kine. Osobe starosne dobi od 16 do 59 godina prošle godine činile su 61,3 posto od ukupnog stanovništva, dok su godinu ranije činile 62 posto od ukupnog stanovništva.

Riječ je o zvaničnim podacima zemlje koja ubrzano stari zbog toga što je sve manje djece, dok se životni vijek produžava. Natalitet je smanjen uprkos naporima vlasti u posljednjih deset godina, a koje su podrazumijevale i ukidanje ograničenja da svaka porodica može imati samo po jedno dijete. Smanjenje radno sposobnog stanovništva znači i to da manji broj ljudi mora izdržavati veći dio stanovništva.

Broj stanovnika Kine se 2023. smanjio za dva miliona, tj. smanjio se na 1,41 milijardu u odnosu na 2022. godinu. Da je riječ o značajnom smanjenju pokazuje to da je tokom 2022. to smanjenje iznosilo 850.000. Pretprošle godine desilo se prvo smanjenje broja stanovnika ove države od 60-ih godina prošlog stoljeća. Prema podacima investicijske banke UBS, vrhunac broja radno sposobnog stanovništva desio se 2011.

UBS-ovi analitičari su ukazali da smanjenje radno sposobnog stanovništva iziskuje bržu primjenu tehnologija (od automatizacije, preko robotike, do digitalizacije) kako bi se nadomjestio nedostatak radne snage te kako bi se povećala produktivnost uz smanjivanje proizvodnih troškova.

Konstatovali su da još uvijek postoji mogućnost da Kina poveća produktivnost, i to poboljšanjem stručnog obrazovanja, iskorištavanjem radne snage u ruralnim područjima i povećanjem starosne granice za penzionisanje.

Nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti mladih je prošle godine u Kini porasla na 20 posto, što je rekordna stopa nezaposlenosti mladih. To se desilo usljed usporavanja ekonomskog rasta i neusklađenosti između vještina i potreba tržišta rada. Kako je objavio CNBC, statistički ured ove zemlje je prošlo ljeto obustavio objavljivanje podataka o stopi nezaposlenosti mladih, rekavši da je potrebno ponovo procijeniti metodologiju kojom se dolazi do tih podataka.

Međutim, ovi podaci su se nastavili objavljivati prošle sedmice, ali na način da su nezaposleni podijeljeni u više starosnih kategorija. Pa tako nisu objavljeni podaci za osobe koje se još uvijek školuju, a riječ je o 60 posto od ukupnog broja onih koji su starosti od 16 do 24 godine.

Stopa nezaposlenih osoba starosti od 16 do 24 godine u decembru je iznosila 14,9 posto. Stopa nezaposlenih osoba starosti od 25 do 29 godina je iznosila 6,1 posto. Stopa nezaposlenih osoba starosti od 30 do 59 godina iznosila je 3,9 posto. Prosječna stopa nezaposlenosti u gradovima je iznosila 5,1 posto.