Biznis

Ajla Sivić, direktorica kompanije Orbico BiH: U 2023. smo uspješno preuzeli distribuciju proizvoda BAT Grupe na bh. tržištu


Vodeći distributer brojnih brendova Orbico BiH obilježio je u prošloj godini značajan jubilej 25 godina uspješnog poslovanja na tržištu BiH, gdje osim distribucije, pruža i cjelovite usluge  marketinga, brend menadžmenta, merchandisinga i logistike (3PL).

Danas Orbico u BiH, kao član Orbico Grupe, najveće distributerske kompanije u Europi, ima  preko 500 zaposlenih i na tržištu su prisutni u dvije kategorije proizvoda, FMCG i Beauty.

Prema riječima Ajle Sivić, direktorice Orbico BiH, njihova kompanija uspješno je odgovorila svim izazovima koje je 2023. godina nosila sa sobom.

„Proširili smo poslovanje i unaprijedili organizaciju zapošljavanjem dodatnog broja uposlenika. Vrlo smo ponosni na postignute rezultate i na činjenicu što su nam opet u fokusu bili naši uposlenici i stabilnost organizacije. Kontinuirano radimo na unapređenju poslovanja i saradnje sa poslovnim partnerima, a rezultat je da smo u 2023. uspješno preuzeli distribuciju proizvoda British American Tobacco Grupe (BAT) na području Bosne i Hercegovine. Tako smo postali  ključni distributer BAT brendova na bh. tržištu. Ovo partnerstvo bilježimo kao jedan od najvećih postignuća u 2023 godini“, naglasila je Sivić.

O poslovnim  planovima i očekivanjima u 2024. godini kaže: „Tržište se brzo mijenja, i gotovo je nemoguće napraviti komparaciju danas sa situacijom unazad dvije godine. Zbog toga je jako važno pratiti promjene, trendove i pokušati najbolje prognozirati šta donosi 2024. godina. Zbog prevelikog inflacijskog pritiska u 2023., koji je bio daleko iznad prosjeka ranijih godina, vjerujem da će doći do pozitivnog inflacijskog kretanja u 2024. godini, što će uticati na poboljšanje privrede u BiH. Orbico BiH i 2024. godinu planira jednako ambiciozno, uz kontinuiran rast i razvoj našeg poslovanja. Naši  timovi su radili na detaljnom planiranju, bazirano na analizama, trendovima, kao i prognozama po kategorijama za 2024. godinu. Sigurna sam da je to dobra baza za tekuću godinu, uz svakodnevno praćenje realizacije i pravovremeno reagiranje i prilagođavanje na potencijalne izazove i promjene.“