Novosti

V.d.direktora FIPA-e na sastanku s generalnim konzulom Republike Srbije u Banjoj Luci


V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine ( FIPA) Marko Kubatlija je održao sastanak s generalnim konzulom Republike Srbije u Banja Luci Milošem Vujićem, s kojim je razmijenio informacije o trenutnim ekonomskim kretanjima i stanju u privredama dviju zemalja, te mogućnosti suradnje na dodatnim ulaganjima srbijanskih kompanija u BiH.

Srbija je treći po veličini investitor u BiH, s iznosom od 2.427 miliona KM do decembra 2022. godine. I pored činjenice da u BiH djeluje više od 700 kompanija s kapitalom iz Srbije, konstatirano je da postoji interes za ulaganje u Bosni i Hercegovini.

Iz tog razloga g.Kubatlija je inicirao i predložio zajedničku organizaciju poslovnih susreta vlasnika projekata i kompanija iz BiH i kompanija iz Srbije.

FIPA u svojoj bazi ima više od 400 projekata domaćih kompanija, lokalnih zajednica i entiteta. Konstatirano je da poseban fokus treba staviti na srbijanske kompanije koje izvoze u BiH i kako bi one trebale otvarati proizvodne pogone u BiH.

V.d.direktora Kubatlija je u decembru 2023. bio član delegacije iz BiH predvođene ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem na sastanku s ministarom unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem tokom kojeg su dogovoreni dalji koraci u pravcu regionalnog povezivanja i jačanja administrativnih kapaciteta, te povećanje kontrole graničnih prijelaza između dvije zemlje.