Novosti

Evropsko tržište BDA softvera u porastu


Očekuje se da će evropsko tržište softvera za velike podatke i analitiku (BDA) zabilježiti dvocifreni rast tokom prve polovine 2024., uprkos makroekonomskim i geopolitičkim poremećajima, navodi “IDC”. Među prvih pet kompanija na evropskom tržištu velikih podataka i softvera za analizu, Microsoft, Amazon i Salesforce prerasli su tržišni prosjek i povećali svoje tržišne udjele. Iako nisu među pet najvećih dobavljača na BDA tržištu, Google i Snowflake takođe su zabilježili izvanredan međugodišnji rast.

Potreba za automatizacijom procesa i podrškom za donošenje odluka temeljenih na podacima i dalje podstiče potražnju za velikim podacima i analitičkim rješenjima. IDC predviđa da će evropsko tržište BDA softvera ostvariti ukupnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 19.80 odsto u periodu od 2023. do 2027. godine.

Očekuje se da će više od polovine (55.6 posto) tržišta biti implementovano u javnom oblaku 2023., a taj će se postotak povećati s CAGR-om od 27.8 posto do 2027., u poređenju s CAGR-om od 6.7 procenata za lokalne/druge metode implementacije softvera.

Softverske platforme vještačke inteligencije ostaju jedno od najbrže rastućih tržišta, ruku pod ruku s alatima za analizu sadržaja i sistemima pretraživanja.

“Iako je generativna AI tehnologija trenutno primarno usmjerena na nestrukturirane podatke (tekst, slike, video), najavljene su i proizvode povezane s BDA”, kaže Veronika Pal, viša istraživačka analitičarka u IDC-u. “Kompanije su počele istraživati korištenje slučajevima u kojima mogu iskoristiti ovu tehnologiju, a postoji veliki potencijal. U međuvremenu, klasični AI/ML alati nastaviće podsticati rast BDA softvera, a potražnja za skladištima podataka i podatkovnim jezerima takođe raste.”

Međutim, nepovoljni tržišni uslovi utječu na potrošnju. Najveći kočničar rasta i dalje je inflacija i sveukupno usporavanje privrede, a mnoge su kompanije uvele nove mjere kontrole troškova i smanjile budžete za IT investicije, prenosi “ICTbusiness”. Neka tržišta mogu očekivati cjenovni pritisak, što će dodatno kočiti rast.