Novosti

Ryanair otvara pet novih baza


Irska avio-kompanija Ryanair namjerava da otvori pet novih baza u Španiji i uveća broj putnika do kraja decenije za 40 posto, izjavio je jedan od direktora.

Cilj ove grupe je da poveća putnički promet prema Španiji s prognoziranih 55 miliona evra u ovoj godini, na 77 miliona, rekao je Edi Vilson i upozorio da su uslov za ostvarivanje tog cilja konkurentne cijene na španskim aerodromima.

Izvršni direktor grupe Majkl O’Liri sastao se sredinom januara sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i obećao u sljedećih sedam godina investicije od oko pet milijardi eura.

Prošle nedjelje španski ministar saobraćaja Oskar Puente najavio je da je povećanje taksi operatera aerodroma Aena od 4,09 odsto od marta “gotova stvar”, ali je naglasio da će i dalje biti niže nego u periodu prije pandemije.

Vilson je izjavio da je Ryanair odlučio da ulaže u Španiju, jer je trebalo da takse budu podignute tek u sezoni 2026/2027.

“Odluka o uvećanju naknada za četiri odsto, prema našem mišljenju, treba da bude poništena, jer su španskim regijama neophodni podsticaji, što bi uvećalo broj turista tokom svih 12 mjeseci u godini, a ne samo tokom sezone na primorju”, dodao je on.