Novosti

Potraga za naftom i gasom u Hrvatskoj


Na području Kutine na četiri lokacije u iduća tri mjeseca intenzivno će se odvijati pripremni radovi na uspostavljanju bušotina za zemni gas i naftu, a sprovodiće ih firma Vermilion Zagreb Exploration.

Njoj je dodijeljena dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u istražnom prostoru SA-07. Na području Sisačko-moslavačke županije određene su četiri lokacije za planiranje kampanje bušenja.

Istražne bušotine biće otvorene na lokacijama Zbjegovača-1 istok, Međurić-1 istok, Piljenice-1 i Gojlo-1 Jug, javlja Hina.

U slučaju pozitivnih rezultata investitor će bušotine opremiti proizvodnom opremom, testirati proizvodne mogućnosti bušotina te pokrenuti postupak privođenja bušotina proizvodnji.

U Gradskoj upravi Kutine nadaju se pozitivnom ishodu, odnosno pronalasku gasa i nafte, jer bi prihodi od eksploatacije djelomično pripadali gradu. Tome se nadaju i mještani Gojla, kolijevke naftne industrije u Hrvatskoj.

Plinsko i naftno polje Gojlo datira od 1930. godine. U Kutini je 1938. godine izgrađena fabrika čađe Methan d.d. te je zbog snabdijevanja fabrike plinom izgrađen plinovod od Gojla do Kutine, čime je započela gasifikacija ovog grada.

Njemačkim kapitalom osnovna firma Jugopterol 1940. godine započela je istraživanje nafte na području Gojla.

Nakon drugog svjetskog rada osnovano je poduzeće Proizvodnja nafte Gojlo. 1952. godine osnovan je Naftaplin, a kasnije su naftaška poduzeća objedinjena u novo poduzeće, Inu.

Zahvaljujući nafti i plinu Gojlo je puno prije drugih naselja pa i prije Kutine, imalo svoju struju, vodu, plin, kino, bazen … Ondje je otvorena i prva industrijska ambulanta te osnovan prvi radnički savjet u Jugoslaviji.

Plinsko i naftno polje Gojlo bilo je u proizvodnji do 1968. godine. Danas postoje samo sjećanja nekolicine ljudi na ta vremena i ljuljaška u centru grada koja ljude podsjeća na naftašku istoriju.